Happening

1 betű akár a világot is megvált(oztat)hatja: így írunk mi

Így írtak ők – így írnak ők címmel nyílt kiállítás június 6-án a Kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtár első emeleti olvasótermében írók és költők eredeti és másolt kézirataiból, fényképeiből, dedikált dokumentumaiból.

– Videóra kellett volna rögzítenünk – említette e sorok szerzője a kollégának kiállításmegnyitó után, mivel az esemény a humorral bőségesen fűszerezett, pallérozott ismeretterjesztés iskolapéldája volt, amolyan tudományos stand-up, talkshow-műsor elemekkel, röviden: fantasztikus.

Lőcsei Péter és Fűzfa Balázs fantasztikus beszélgetéssel nyitották meg a kiállítást

Fűzfa Balázs és Lőcsei Péter irodalomtörténészek a kulturális révület üstjében pezsegtették a közönséget, oda-vissza válaszok, egymást tápláló gondolatfüzérek, nagy íróink és az idő kapcsolata, kézirataik és a javítások viszonya, szándékos és véletlen elírások, irodalmi anekdoták, Kosztolányi, Szabó Lőrinc, Vörösmarty, hogy csak párat említsünk azok közül, akikről az est folyamán olyan stílusban esett szó, amelyet úgy nevezhetnénk:

SZTÁROK TITKOS ÉLETE

– Míg a kávét kihozták a kávéházban – mesélte Fűzfa Balázs – Szabó Lőrinc megírt egy szonettet.

Vörösmarty A vén cigány című verse is átesett pár javításon. A Mi zokog mint malom a pokolban sor első verziójában a forog szó szerepelt, amiből zuhog, majd zuhan lett, és ez utóbbi került a nyomdába. A nyomdász azonban elolvasta és zokog ment ki nyomtatásban. Azóta is így olvassuk.

– Kosztolányi celluxot használt a javításhoz – mondta Lőcsei Péter -, hogy ne kelljen a kéziratban átírni a szavakat, celluxot ragasztott rá.

Szóba került Oscar Wilde is, aki javításnak tartotta azt is, ha egy vesszőt pontosvesszőre írt át, majd délután visszajavította.

KÉZRŐL KÉZRE

A kiállítás anyaga többségében Lőcsei Péter magángyűjteményéből származik, tartalmaz eredeti kéziratokat, írógéppel írt dokumentumokat, dedikációkat, fotókat, grafikákat és kisplasztikákat is.

Eredeti levelekből és képeslapokból is olvastak fel részleteket az irodalomtörténészek, például megtudtuk, hogy Kálmán C. György publicista az Életünk folyóiratot levélben kérte számon egy nekik küldött, de még nem közölt írásának a sorsa felől.

Fokozva a hangulatot, az előadók közreadtak dokumentumokat, amelyek kézről kézre jártak, közelebbről szemügyre tudtuk venni pl. Radnóti javított sorait.

Látogatók a kiállításmegnyitón

Az Így írtak ők – így írnak ők kiállítás a vakáció teljes ideje alatt látogatható a Kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtár első emeleti olvasótermében.

“1 betű sokszor megváltoztathatja a világot.”

Fűzfa Balázs

Nyitókép: A tárlat egy részlete és a közönség a kiállításmegnyitón 2024. június 6-án a Kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtárban.