Happening

12 évig érlelt Bato, fehér shesh, narancslikőr: ízek Skënderbeu-módra

Mivel a franciák levédették a konyak megnevezést, a Skënderbeu névre keresztelt ital hivatalosan brandy, de a magyarok csak úgy hívják: Szkander bég konyak.

Tengerparti szállásunkról helyi busszal érkezünk Albánia legnagyobb borászatába, a Skënderbeu pincészetbe. Ahogy leszállunk a hűtött járműről, nyakunkba harap a röpke zápor utáni hőség, – Legjobb időjárás alkoholkóstolóra – tesz vicces észrevételt egyikünk.

Durrës város külterületén, mintegy 45.000 m2 területen, saját ültetvényen termesztett szőlőből készül minden termék. Fiatalember fogadja csoportunkat a kissé szűkös aulában, ahol oklevelek sokasága díszíti a falakat, és két óriási brandy társaságában Szkander bég bronz mellszobra köszönt ránk.

– Itt sajnos nincs klíma – mentegetőzik vendégfogadónk -, de ahol a kóstoló lesz, ott már igen – mosolyog és ez utóbbi megjegyzése bennünket is felráz a tikkadtságból.

KILENCVEN ÉVE A PIACON

Egy olasz és egy albán férfi kooperációjával született a pincészet 1933-ban. Anno 130.000 l bort termeltek. Alkalmi vezetőnk folyosókon kalauzol bennünket, két oldalt a falakon keretezett fotók mesélnek az elmúlt évtizedek gyári történeteiről, a készítés folyamatától kezdve a szállításig.

Államosították a második világháború után, Enver Hoxha kommunista diktátor egyéb pincészetekkel vonta egybe. 2001-ben egy külföldi üzletember privatizálta, napjainkban évente 1 millió l fehér- és vörösbort, valamint szeszes italokat palackoznak a gyárban.

Tényleges működés közben már nem látogatható az üzem, azonban a gyáron belül kialakításra került egy terem, ahol eredeti eszközökön végigkísérhető a folyamat üvegmosástól dugózáson át a töltésig. A mára híressé vált Szkander bég italokból még Kanadába is szállítanak.

Szkander bég konyakját szállítják 1972-ben

KÓSTOLÓ 28-FÉLE ITALBÓL

Kísérőnk az attrakció végkifejletéhez, a légkondicionált kóstoló helyiségbe invitálja társaságunkat. Ízlésesen kikészített konyakos és boros poharak várják a feltöltődést és koccintásokat. Valamennyi fehér-és vörös nedűről, pálinkáról és brandyről kapunk információt.

Szerepel a kínálatban – többek között – a Fernet nevű keserű likőr, az albánok nemzeti pálinkája: a raki, az őshonos albán szőlőfajtából, a shesh-ből készült fehér-és vörösbor, narancsból készített puncs, és megkóstoljuk a Skënderbeu konyak 12 évig érlelt változatát, a 42 százalékos Bato-t is.

Persze a körítés sem hiányzik, sajtok, olajbogyók, szendvicsfalatkák adják a „jobban csúszik”-műveletet a különféle italok mellé. Félreértés ne essék: nem kötelező a 28-féle italt megkóstolni, mindenki maga dönti el, miből mennyit óhajt fogyasztani.

Falatkák, hogy a nedű jobban csússzon

ELVITELRE KÉRJÜK

Természetesen vásárolni is lehet a borokból, konyakokból. Vám-és adómentesen 3 l tömény ital hozható ki Albániából. Mi is összeállítunk magunk és családtagjaink számára szuvenírnek egy kis exkluzív csomagot.

Egészségünkre!

Nyitókép: A Skënderbeu pincészet kóstoló helyiségében fogadnak bennünket a gyár munkatársai