Happening

35 db óriás léggömb, Csaknekedkislány, sör: Szombathelyre jön Bloomlandia

Irodalmi workshopok, képzőművészeti tárlatok, koncertkavalkád gasztronómiával és sok sörrel, így foglalhatnánk össze azt a június 14-én kezdődő összművészeti fesztivált, amely 1994 óta izzítja be a szombathelyi vakációt a neves ír író, James Joyce nyomdokain.

Bloomsday. Június 14-16. között Leopold Bloom, azaz Virág Lipót, az Ulysses regényhőse és az író, James Joyce előtt tisztelegve kulturális programok várják az irodalom-művészet-és sörbarátokat. Az apropó, amiért anno amatőr civil kezdeményezésre a Bloomsday megszületett a vasi megyeszékhelyen: a regény szerint Leopold Bloom Szombathelyen látta meg a napvilágot.

35 ÓRIÁS LÉGGÖMB

2024 a Bloomsday szempontjából nem csupán a kibővült műsorterv miatt nevezetes. Áprilisban ugyanis háromoldalú kulturális együttműködést írt alá Írország Magyarországi Nagykövetsége, Szombathely Megyei Jogú Város és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány.

Természetesen a Bloomsdayről sem hiányozhat Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete, aki június 14-én, 14 órakor a Fő téri Joyce-szobornál nyitja meg a háromnapos rendezvénysorozatot.

Leopold Bloom sétánnyá alakul a Rákóczi utca, ahol 35 db óriás léggömbön James Joyce arcképe hívja kulturálódni és kulturáltan sörözni, falatozni a közönséget.

Többek között ezek az információk is elhangzottak a május 29-i sajtótájékoztatón, a Szombathelyi Képtár teraszán.

Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, Szántó István festőművész, a Murális Műhely szakmai vezetője, Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere, Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója

FÉNYFESTÉS, FALFESTÉS, INGYENES TÁRLATOK

Szombathelyi tűzfalakra kerül az Ulysses regény hetedik és kilencedik fejezetének képi ábrázolása, Koleszár Stella és Mark Joyce művészek jóvoltából. Stella június 1-én áll neki a projektnek – tudtuk meg Szántó István festőművésztől -, Mark június 10-én veszi birtokba a Kőszegi utcából nyíló parkolónál a már felállványozott falfelületet.

Hat fejezet falfestménye a korábbi évek Bloomsday-napjain már elkészült, ha mind a tizennyolc fejezet Szombathely tűzfalaira kerül, ez lesz Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kiállítása.

Június 14-én és 15-én este 21 órakor a Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12) és a Zeneiskola (Rákóczi Ferenc u. 3) falain fényfestéssel ünneplik Virág Lipótot, és Csapláros Andrea múzeumigazgató hangsúlyozta: ezeken a napokon a Bloomsday programok mellett ingyenesen látogathatóak a részvevő intézmények egyéb tárlatai is.

DRAGOMÁN IS JÖN

Június 14-én 16 órakor a Zeneiskola előtti téren az eseményt megillető és erre az alkalomra írt himnusszal ünnepélyes Bloomlandia zászlófelvonásra várják az érdeklődőket, és szintén itt tekinthető meg az a két hatalmas munkavédelmi sisak, amelyek mint public art, hanginstallációval hívják fel a figyelmet a vendégmunkások életére.

Joyce-rajongók számára kihagyhatatlan az irodalmi szövegműhely Fehér Renátó, író, költő és Vincze Bence, kultúraszervező, író vezetésével. Június 14-én 16.30-kor Joyce Klub a Bernstein Béla Kulturális Központ udvarán, a Zrínyi utca 17-ben, valamint június 15-én 13 órakor a Szimfónia Kávézó udvarán.

Dragomán György író is jön, vele június 15-én 16 órakor lesz pódiumbeszélgetés a Schrammel-gyűjtemény aulájában.

TALAJKÖZELBEN

Kugler, Mirror Glimpse, Túlzás, Hundred Sins koncertezik a Rákóczi utca Nagyszínpadán (részletek a cikk végén), és pénteken 20 órakor fellép a Csaknekedkislány zenekar is.

James Joyce életét bemutató roll-up kiállítás érkezik a Képtár csigalépcsőjére, a Képtárban lel otthonra a Leopold Bloom Gyűjtemény állandó tárlata, a Képtár alatti területet pedig ezen a hétvégén a Westwerk Egyesület alkotásai töltik be, témájuk: a talaj.

IFJÚKOROK

Mi egyébnek nevezhetné e sorok szerzője, mint a sors kezének, hogy pár nappal a sajtótájékoztató előtt, egy könyvbörzén nézelődve egyszer csak előbukkant az Ifjúkori önarckép című Joyce-regény, ami tulajdonképpen az Ulysses előfutára, legalábbis ami a térbeli, időbeli és lelki nagy utazás illeti.

Ráadásul a könyv rejtett egy James Joyce-illusztrációval (Bobály Katalin-Somogyi Katalin-Perényi Attila) díszített képeslapot is, szimbolizálva az utazást, a valahonnét valahová jutás szerteágazó, és érzelmileg változatos folyamatát, amelynek során Írországból akár Szombathelyig jut az ember, hogy itt hozzon létre valami (h)íreset.

James Joyce regénye a képeslappal

BLOOMSDAY PROGRAMOK

JÚNIUS 14 . péntekJúnius 15. szombatJúnius 16. vasárnap

14.00 Megnyitó – Joyce-szobor (Fő tér-Joyce szobor)
Megnyitó beszédek, Szombathelyi-Bloom díj átadása, pecsételés a murális művekig.

11.30 Bonyhádi Károly plakátkiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár

10.30 Murális séta
A 9 mű bejárása Salamon Julival és Szántó Istvánnal


15.00 Murális művek átadása (Kőszegi utcai parkoló)
Mark Joyce és Koleszár Stella alkotása

13.00 Joyce Klub (Szimfónia udvar)

14.00 Záró – Fő tér, Joyce szobor
Bujtás Ervin dalok, felolvasás és zászlólevonás a Rákóczi Ferenc utcában.

16.00 Bloomlandia zászlófelvonás és sörcsapolás (Zeneiskola előtti tér)

16.00 Pódiumbeszélgetés Dragomán Györggyel (Schrammel-gyűjtemény – aula)

15.00 Kiállítás séta vezetéssel

16.30 Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter: Vendégmunkások – public art bemutató (Zeneiskola előtti tér)

17.00 Leopold Bloom Gyűjtemény kiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár
benne: 18.00 konkoi x Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg

16.30 Joyce Klub (Bernstein Béla Kulturális Központ udvar – Zrínyi 17.)

18.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

16.30 Talajközelben – a Westwerk Egyesület kiállítása (Képtár alatti terület)


18.00 Szombathelyi emberek – zenés, irodalmi előadás
(Schrammel-gyűjtemény – aula)

17.30 James Joyce Roll-up biography megnyitó (Szombathelyi Képtár – csigalépcső)

21.00 Hundred Sins koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

18.00 Kugler zenekar koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

21.00 Fényfestés
Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár


19.00 Szarka Péter kiállítás megnyitó (Új Irokéz Galéria)

22.30 Arc of Yesod – kortárs Afterparty a Szimfónia udvarban

20.00 Csaknekedkislány koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

21.00 Fényfestés
Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár


22.00 Mirror Glimpse koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

Pénteken és szombaton: Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér), ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció, Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca, Festőudvar (Szimfónia átjáró), Bloomlandia merchandise, Ajtóprojekt 2 elem, 35 db óriás léggömb

Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék)

“Szombathely, Bloomsdayre fel!”

Horváth Soma

Nyitókép: A James Joyce életét bemutató roll-up kiállítás beharangozója, jobbra Horváth Soma Szombathely alpolgármestere a május 29-i sajtótájékoztatón