Sorok között

A dadogós világutazó, aki életre hívta a csodálatos Júliát

150 évvel ezelőtt, 1874. január 25-én született William Somerset Maugham angol író, akinek regényei, novellái és színdarabjai a filmvásznon is visszaköszönnek.

Apja a párizsi brit nagykövetségen dolgozott, és elrendezte, hogy gyermeke a nagykövetség épületében jöjjön világra, így technikailag az állampolgársága a brit lett. William még tíz éves kora előtt árvaságra jutott, így került Angliába, a plébános nagybátyjához, aki szigorúan nevelte, megtiltotta számára az érzelmei kimutatását.

Dadogása ekkor alakult ki és gyakorlatilag végigkísérte egész életét. Az orvosi egyetemen, amit kényszerből kellett választani, napközben tanult és kijárt orvossegédnek a londoni szegénynegyedekbe, éjjelente pedig novellákat írt az emberi természetről, az érzelmek változásairól, hogy a szenvedés milyen mértékben képes átformálni az egyént.

William Somerset Maugham egy tévés interjúban, 1955-ben

TITKOS ÜGYNÖK ÉS VILÁGUTAZÓ

1897-ben a munkásosztálybeli Lizáról szóló, tragikus végkimenetelű, és természetesen éjszakánként írt regényét a kiadó befogadta és olyan sikeres lett, hogy Maugham-et az orvosi pálya helyett elindította az írói karrier útján.

Az I. világháború idején már ünnepelt szerző volt, számos regénnyel és novellával maga mögött. A brit hírszerzés beszervezte titkos ügynöknek Oroszországba, ő pedig kémkedéseit a fikcióval keverve ezekből a tapasztalataiból is novellasorozatot készített.

Az 1920-as évektől rendszeresen utazgatott. Délkelet-Ázsia, Kína, India, csendes-óceáni szigetek. Legismertebb történeteit írja ezekben az időkben, a távol-keleti angol gyarmatosok életéről, leplezetlenül, élcesen.

CSODÁLATOS JÚLIA

Érdekesség, hogy a Hetedik című filmben a Morgan Freeman által alakított nyomozót Somersetnek hívják, és a filmben említik is az író Örök szolgaság című regényét.

2004-ben Annette Bening színésznővel a címszerepben Szabó István rendezett filmet Maugham 1937-ben megjelent, a Színház című elbeszélése alapján. A Csodálatos Júlia operatőre Koltai Lajos volt, és Júlia alakításáért Annette Bening elnyerte a Golden Globe-díjat.

Jelenet a Csodálatos Júlia című Szabó István-filmből

VÁLTOZATOS HELYEK, ÉLETBŐL VETT KARAKTEREK

Magam is szeretem Maugham írásait, szereplői gyarlóságának kendőzetlen bemutatását és a történetek díszletéül szolgáló különféle vidékek bemutatása igazi csemege a képzelőerővel bíró olvasó számára, különösen hideg, téli estéken, bor és sajt társaságában.

Maugham alkotásait a kritikusok világos formában megírt, melodráma nélküli prózának tartották, de nem emelték kortársai, mint pl. William Faulkner vagy Thomas Mann munkásságának szintjére. Maugham szerint azért nem, mert ő kevés szókinccsel dolgozott, és szóképeket sem használt.

William Somerset Maugham 91 éves korában hunyt el, sírja nincs, hamvait a canterburyi King’s School „Maugham könyvtára” közelében szórták el.

Maugham a házi könyvtáramban

“Az emberek sohasem tudnak ellenállni azoknak, akik megnevettetik őket.”

William Somerset Maugham

Nyitókép: Jelenet a Csodálatos Júlia című Szabó István-filmből