Sorok között

A házaspár lázadó és kreatív természete forradalmasította a játékgyártást

125 évvel ezelőtt, 1899. március 18-án született Marjorie Abbatt angol játékgyártó és üzletasszony, aki férjével, Paullal új szemléletet hozott a gyermekjátékok világába.

Marjorie pszichológiát és pszichoanalízist tanult a londoni University College-ban, Paul iskolaigazgatóként dolgozott, amikor 1926-ban egy szervezett táborozás során megismerkedtek, négy évvel később pedig összeházasodtak.

Mindketten fontosnak tartották a szórakoztatva tanítást és tanulást, elméletük szerint a gyerekek cselekvés közben sajátítják el a legtöbb ismeretet.

ISKOLALÁTOGATÁSSAL EGYBEKÖTÖTT NÁSZÚT

Hitték, hogy a gyermek fejlődésének kulcsszereplője a játék minősége, vagyis azok az eszközök, amelyek a fizikai készségeket és a fantáziát serkentik.

Európai nászútjuk során felkerestek sok haladó szemléletű – főleg osztrák – iskolát, együttműködtek pedagógusokkal és művészekkel, így merítve ihletet nagy álmukhoz: az innovatív játéktervezéshez.

Legkedveltebb játékaik közé tartoztak a tálcás rejtvények, építőkockák és mászókák.

Gyerekek az Abbatt házaspár által tervezett és készített bújócska-mászókán 1967. Paul and Marjorie Abbatt Archive, V&A Museum of Childhood. © Paul and Marjorie Abbatt

SZÓRAKOZTATVA TANÍT

Az Abbatt házaspár 1932-ben bejegyeztette londoni vállalkozását, az Abbatt-játékokat. Termékeikben a fejlődéselméletet szórakoztató és modern dizájnnal ötvözték, fókuszba állítva a felhasználót: a gyermeket.

Céljuk volt, hogy minden gyermek számára ösztönző élményeket nyújtsanak, és a szülőket is inspirálták: játsszanak együtt a gyermekeikkel.

Abbatték áruit a praktikus fajátékok és játszóeszközök jellemezték, szaktudásuk és nézeteik úttörőnek számítottak és megváltoztatták a társadalom játékhoz való hozzáállását.

Golyóvezető 1930. © Victoria and Albert Museum, London

Abbatt-féle formakereső játék

GYERMEKEK JOGAINAK SZÓSZÓLÓJA

Marjorie Abbatt alapító tagja volt a Gyermekjátékok Nemzetközi Tanácsának, hitt abban, hogy a játék kulcsfontosságú a mentális és szociális nevelésben.

Úgy vélte, hogy a gyermekek véleménynyilvánítási szabadságának része a játékhoz való jog.

Az ő közreműködésének köszönhető, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye 1989-ben kimondta:

„A játék az élet megtanulásának eszköze, nem csupán az idő múlása”

Marjorie Abbatt oxfordi otthonában hunyt el, 92 éves korában.

„A játék az élet megtanulásának eszköze, nem csupán az idő múlása”

Marjorie Abbatt

Nyitókép: Marjorie és Paul Abbatt gyerekek társaságában 1965 augusztusában

Felhasznált irodalom: Liz Goodacre: Marjorie Abbatt és Molly Long: Meet the Abbatts