Sorok között

A nap, amikor meghalt a nagy kommunista és megszületett a nagy komikus

Száz évvel ezelőtt, 1924. január 21-én hunyt el a legendás orosz kommunista forradalmár, Lenin, és ugyanezen a napon született a híres angol színész és komikus, Benny Hill.

KIEMELKEDŐ HATÁSÚ ZSENI

Lenin Vlagyimir Iljics Uljanov néven látta meg a napvilágot egy etnikai szempontból vegyes családban. Apai felmenői jobbágyok, anyai felmenői zsidó kereskedők voltak. Iskoláit kitűnő eredményekkel végezte, intelligenciája, sokrétű tudása, szónoki tehetsége és karizmatikus személyisége együttesen járultak hozzá politikai karrierjéhez.

Lenin egy korabeli filmfelvételen

A KULTUSZ

A Lenin nevet 1901-től kezdte használni, bár soha nem indokolta miért választotta ezt a megnevezést. Egyes elméletek szerint a Léna folyóhoz van köze.

Érdekesség, hogy Lenin az édesapjához hasonlóan 53 évesen és agyvérzés következtében hunyt el. Lenin halálát követően, gyakorlatilag az 1924. január 27-i gyászszertartásával kezdetét vette a kultusz, ami a mai napig él. A moszkvai Vörös téren található Lenin-mauzóleum előtt hosszú a várakozási idő, ha a turista látni szeretné a politikus bebalzsamozott holttestét.

Egyébként ingyenes a belépés.

TEJESEMBERBŐL KOMIKUS

Azon a napon, amikor a Szovjetunióban meghalt a nagy Lenin, Dél-Angliában megszületett Alfred Hawthorn Hill, aki Benny Hill néven lett világhírű.

Részt vett a normandiai partraszállásban, a háború után pedig tejesemberként és eladóként dolgozott, mígnem 1949-ben felfedezte őt a tévé. Paródiái és pantomimjátékai nemzetközi hírű humoristává tették. Közismert műsora, a The Benny Hill Show 20 éven át futott és paradox módon az addig szexista ábrázolásmód miatt népszerű programot épp ezért szüntették be.

1989 után műsorait az Egyesült Királyságban csak ritkán sugározták a tévék.

Jelenet a The Benny Hill Show egyik részéből

TÁVOL A LUXUSTÓL

Bár 10 millió fontos vagyona volt, megmaradt annak az embernek, akinek született. Nem vett saját autót, sem saját házat, egy kicsi lakást bérelt, ugyanúgy vásárolt a sarki közértben, mint az egyszerű emberek, kerülte a luxust.

Ha el is utazott, szolid apartmanokban foglalt szállást, tömegközlekedést használt, imádott kávéházi teraszokon üldögélni és szemlélni a körülötte zajló életet. Folyékonyan beszélt franciául, német, olasz és holland nyelveken pedig alapfokon.

Magányosan halt meg 68 éves korában, holttestére csak pár nap múlva bukkantak rá. Híresztelések szerint a koporsójába ékszereket is temettek, ezért sírját feltörték.

“A bizalom jó dolog. Az ellenőrzés még jobb.”

Lenin

“Csak azért, mert senki nem panaszkodik, még nem biztos, hogy minden ejtőernyő tökéletes.”

Benny Hill