Sorok között

Ahol a gyorsfagyasztott uralta a főzést, ott ő segítette sikerre Julia Child konyhaművészetét

Száz évvel ezelőtt, 1924. március 10-én született Judith Jones amerikai író és szerkesztő, aki megmentette a selejtezéstől Anne Frank naplóját is.

Judith Jones az ötvenes évek elején szerkesztőként dolgozott az amerikai Doubleday kiadónál, ahol főleg francia írók munkáit fordította angolra. A kiadó párizsi vállalatánál egy halom selejtezésre váró dokumentum között bukkant a napló francia kiadásának előzetes példányára, amelyet egyéb ottani kiadók már visszautasítottak.

Jonest elbűvölte Anne fényképe és bele is mélyedt a történet olvasásába. Említette a párizsi főnökének, milyen magával ragadó a sztori, mire a főnöke mosolyogva megjegyezte: “Mi? Az a regény a gyerektől?”

– Ekkor felhívtam a New York-i kiadót, és mondtam, hogy szerintem fontos ez a könyv, az emberek ha elolvasták soha nem fogják elfelejteni – magyarázta Judith egy későbbi interjú során, és 1952-ben meg is jelent az angol nyelvre fordított Anne Frank naplója.

Judith Jones a The New School írói fórum videófelvételén 2009-ben

CSALÓDÁS AZ AMERIKAI ÉTELEKBEN

Miután sok év párizsi tartózkodást követően visszatért az Egyesült Államokba, tudatosult benne, hogy bizony az amerikai konyha nem az ízlésességről szól, a főzést és sütést a gyorsfagyasztott uralja.

Ebből kifolyólag érdeklődni kezdett Julia Child: A francia konyha művészete című kézirata iránt, amit akkor már több kiadó is passzolt. A történetet ismerjük: a szakácskönyv hatalmas sikert aratott.

Judith ezután maga is a sütés-főzés bűvkörébe került, írt könyvet az egy személyre való főzésről és a kutyákkal megosztható ételekről is, és közreműködött a Vogue, a Bon Appétit és Gourmet magazinokban.

Több életműdíjat nyert, a portréja bekerült a 2009-es Julie és Julia – Két nő, egy recept című filmbe, valamint a 2022-es Julia című filmsorozatba is.

Judith Jones 2017-ben, 93 éves korában hunyt el.

Judith Jones a saját konyhájában süt a The Wall Street Journal videójában

“Az egymagadra főzés kedvelése egy hosszú, de tanulható folyamat.”

Judith Jones

Nyitókép: Judith Jones a The Wall Street Journal videójában 2014