20mp

Ajváros pljeskavica élő zenével, botanikai környezetben

Macedón pljeskavica ajvárral, cserépedényben készített tavcse gravcse, ohridi plasica, túrós zelnik, hogy csak néhányat említsünk azokból a helyi specialitásokból, amelyeket az Ohridi-tó délkeleti oldalán, a Fekete Drim folyó forrásvidékén lévő aprócska szigeten kínálnak.

Érintetlen természet szóhasználat helytálló a Fekete Drim folyó forrásvidékén, a környezet botanikus, a víz tiszta, lenyűgöző a talajból folyófelszín felé tornázkodó növényzet látványa és lágysága, és annak ellenére, hogy emberből nincs hiány, mégis olyan arcát mutatja a természet, mintha itt csak önmaga létezne.

Észak-Macedónia déli részén, az Ohridi-tó mellett található a Fekete Drim folyó forrásvizeinek gyűjtőhelye. Két kisebb sziget is pihen ezen a gyűjtőterületen, az egyik szigeten hangulatos éttermet alakítottak ki, a vendéglátóhely teraszos része stégen támaszkodik a folyóba.

Festői a látvány, nem is csoda, ha vadászni kell szabad asztalra, hiszen egzotikus és romantikus az a körülmény, hogy falatozás közben alattunk táncot lejt a vízi világ és látjuk a meder alját. Jó ötlet volt előre asztalt foglalnunk, bizonyára így járt el az a macedón baráti társaság is, akiknek nótáját húzta a vendéglő zenekara.

PLJESKAVICA ÉS TÁRSAI

Előételnek egy laza zelnik, a rétes jellegű tészta, különféle töltelékekkel mint pl. sajt, túró, pirított hús vagy a téli kedvenc: savanyú káposzta. Testes joghurttal nyakon öntve vagy joghurtba mártogatva.

Darált hús óriási kivitelben, fetasajttal bolondítva? Igen. Így jellemezhető a macedón pljeskavica, amit Szerbiától kezdve Észak-Macedónián át egészen Bulgáriáig tipikus balkáni ételnek tartanak. Sertés, bárány, marha külön-külön vagy akár együtt masszában, hagymásan, zöldfűszeresen, fetával turbózva, nagy és kerek formára lapítva, barnára sütve. Tálaláskor a tetejére kent ajvár fokozza az „ízgalmakat”.

Tavcse gravcse, ez a nyelvtörőnek hangzó étel a hosszúkás cserépedényben készített hagymás bab. Fehér bab kápia paprikával és paradicsommal összefőzve, szaftosan, friss kenyérrel kínálva.

És ha már Ohridi-tó, a helyi apró hal, a plasica is szerepel az étlapon. Ez egy egészben kisütött kicsi hal, amelynek a szálkái oly vékonyak, hogy nyugodtan megehetjük.

NÓTÁT HÚZ

Vízi világ tisztasága vett körül bennünket, színek és illatok csiklandozták érzékeinket, és miközben az ízek újabb torkon ragadására várakoztunk, a szomszéd asztal baráti társaságának nótát húztak a zenészek.

Nyitókép: Étterem a Fekete Drim folyó forrásterületén lévő szigeten,