Happening

Aliz utazik: kedvenc állatai különböző klímán Brazíliától Kamcsatkáig

Önkéntes volt Kínában pandarezervátumban, lencsevégre kapott lajhárt Kolumbiában, éjjeli szafarin jaguárt látott Brazíliában. Állatos kalandjairól mesélt Ertler Aliz.

A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának szervezésében május 14-én az ELTE-SEK Nagyelőadójában tartott vetített képes úti beszámolót a szombathelyi születésű Ertler Aliz.

– Gyerekkoromban az Afrikáról szóló dokumentumfilmek nagy hatással voltak rám, akkor döntöttem el, hogy én is utazni akarok – mesélte nekünk az előadás előtt Aliz.

Ertler Aliz 18 évesen utazott először Európán kívülre. Jelentkezett egy HVG-hirdetésre, bébiszitterként töltött 10 hetet Amerikában.

“Kádár akkor halt meg, amikor én bébiszitter voltam az USA-ban.”

A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán marketing szakon diplomázott.

Ösztöndíjjal került Dániába, ahol megismerkedett a későbbi férjével.

Tervezőgrafikát is tanult, 20 éve grafikusként dolgozik, 13 éve home office-ban.

100 országban járt, főleg olyanokban, amelyekről a közvélemény úgy tartja: piszkosak és veszélyesek.

Pár éve Badacsonyörsön telepedett le férjével, persze a világutazás továbbra is élete fontos része.

Ahogy fogalmaz: “Természetes közegükben szeretem megfigyelni az élőlényeket.”

Fotó: Ertler Aliz

FÜRÖDJETEK A FOLYÓBAN

Brazíliában az Amazonas és a Pantanal területén járt. Általában egyénileg utazik, de ez a brazil utazás egyénileg nehezen kivitelezhető és sokkal drágább lett volna, ezért turistacsoporthoz csatlakozott. Sokat aludtak a szabad ég alatt, erdőben. Gulliveri élmény volt a hatalmas fák között járni, a megfigyelésre pedig legjobb lehetőség vízen, csónakból.

Látták a világ legnagyobb rágcsálóját, a vízidisznót, más néven kapibarát, ami egyébként ételként elkészítve is finom. Éjszakai szafarin sikerült megpillantaniuk jaguárt, a helyiek ajánlására pedig a folyóban fürödtek, hiszen a piranha csak a zavarosabb vizeket szereti.

Látták a világ legnagyobb rágcsálóját, a vízidisznót, más néven kapibarát. Fotó: Ertler Aliz

ANYUKÁJÁT IS VITTE

Lakáscserével jutott el Aliz Kolumbiába, Isla Fuerte szigetére. A nemzetközi lakáscsere az üdülés egy jól bevált módszere. A regisztrációköteles adatbázisban a részvevők megállapodnak az utazás időpontjában és minden további szükséges részletben. Kolumbiában Aliz egyik nagy álma teljesült: végre láthatott lajhárt.

Szváziföldön (új neve Eswatini) 22 évvel ezelőtt, mint önkéntes járt először. Ez az az ország, ahová legtöbbször utazott. Édesanyját a 75. születésnapját egy szváziföldi kalanddal lepte meg. Állatrezervátumokat jártak. Autóval közlekedve fontos szabály, hogy az állatok mindig előnyt élveznek, megadják nekik a tiszteletet, akár hosszasan várakozik a kocsi, amíg elhaladnak az állatok.

Aliz és édesanyja Szváziföldön. Fotó: Ertler Aliz

KÖHÖGNI TILOS

Madagaszkáron makikkal találkozott, a legkisebb maki 30 g, a legsúlyosabb 9 kg. Sétált az őshonos baobab fák között és látta a sziget legnagyobb ragadozóját, a macskaszerű fosszát is.

Botswánában az Okavango-delta környékét fedezte fel, többek között kisrepülőgép fedélzetéről, és eljutott Ugandába is, hogy hegyi gorillát láthasson. Maximum 1 órát lehet a gorilla közelében tartózkodni, gorillaengedély kell a megtekintéséhez, hónapokkal előre le kell foglalni a helyet, csak kiscsoportban látogatható, és tilos közben beszélni, enni, köhögni.

Baobab fák között Madagaszkáron. Fotó: Ertler Aliz

ÖNKÉNTES PANDAGONDOZÓ

Ausztráliában egy barátja házában, gyakorlatilag a semmi közepén élt. Itt “közeli kapcsolatba” került egy erszényes emlőssel, a vombattal, ami még fotózni is hagyta magát.

Kínában egy hetet töltött egy pandarezervátumban, önkéntes gondozóként. Bambuszt szedett, takarította a pandák helyét, etette a pandákat. A panda ürülék egyébként a frissen vágott fű illatára emlékeztet. Kedvence a pandaovi volt, ahol a kicsi pandák egymással még barátkozóak, később már gyakrabban fordul elő közöttük vitatkozás.

Aliz előadásából megtudtuk azt is, hogy a pandákat párosodásra, párosodó pandákról vetített filmmel ösztönözte a rezervátum.

Aliz mint önkéntes pandagondozó Kínában. Fotó: Ertler Aliz

BOCSOK LAZACCAL

Aliz három évet töltött Moszkvában. Oroszországi tartózkodása idején járt Kamcsatkán is, ahol kb. 340 000 ember és mintegy 15 000 medve él. Lazacívás idején, egy csoport tagjaként figyelhette meg a medvéket. Szerencsére a medvék a lazacokkal voltak elfoglalva, az anyamedve a bocsokat tanította halászni.

Látott kamcsatkai rákot is. Ez tízszer nagyobb mint az átlagos rák, és Sztálin rákjaként is emlegetik, mivel az őshonos helyéről történő áttelepítése után, a folyókon keresztül még az európai régióban is elszaporodott.

Nyáron Tiranába készül Aliz. Sok európai országban volt már, de Albániában még nem.

“Mindenkit arra buzdítok, lépjen ki a komfortzónájából és utazzon.”

Ertler Aliz

Nyitókép: Aliz pandát etet a kínai rezervátumban. Fotó: Ertler Aliz