Sorok között

“Amíg jön a kreatív flow, adjuk ki magunkból” – élet az SMG zenésztársulatnál

Idén nőnapkor ünnepelte megalakulásának második évfordulóját az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói zenészközössége, a SEK Music Group. Jó pár koncert, alkotói workshop, sőt klipforgatás is van már mögöttük, a társulat életéről az alapító, Nemes Attila beszélt.

– Húsz állandó tagunk van, jazztől a metálig széles a zenei palettánk, én magunkat független zenészek társulatának tartom, ahol a közösségépítésen túl fontos az egyéni képességek hangsúlyozása is, hogy senkiben ne nyomjuk el azt, ami benne van – mesélte Attila.

MOTIVÁLNI AZ EMBEREKET

Attila ötödéves matematika-angol szakos hallgató, a zeneszeretet és a zeneszerzés már régóta az élete részét képezi. Gimnazista korában járt színpad-és rendezvénytechnika szakköre, zongorán játszik, és – ahogyan ő nevezi – “tábortüzes szinten” gitározik.

2022-ben a zenei ambíciója hozzájárulásához keresett lehetőséget a Hallgatói Önkormányzatnál, így született a zenei szakkör ötlete, amiből aztán kinőtte magát a teljes egészében hallgatói szervezésben működő SEK Music Group.

– Nagy koncertet a Zenepedagógia Tanszék Dísztermében adunk, de hívnak bennünket fellépni külső helyszínekre is, és az idei évtől a kollégiumokban fél órás önálló esteken lehetőséget biztosítunk az egyéni előadóknak, hogy bemutatkozzanak. Számomra nagyon fontos, hogy motiválni tudjak embereket.

Nemes Attila az általa tartott zenei workshopon 2024. március 20-án az ELTE Savaria Egyetemi Központban

VAN RÁ IGÉNY

Workshopokon a kezdő és a már rutinosabb résztvevők elsajátítják a zenealkotáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, mint például az elektronikus zeneszerzés szoftveres környezete, online platformok, zenekeverés, mikrofonok világa.

Attila a tematikát úgy építi fel, hogy legyen benne újdonság azok számára is, akik már tavaly is jártak a foglalkozásokra, de az újonnan érkezők számára is fogyasztható legyen, bármikor is csatlakoznak be.

Többségében belsősök a résztvevők, ám előfordul, hogy végzett hallgatók is jönnek. Mind a workshopokra, mind a koncertekre mutatkozik igény, a fellépéseik pedig megtöltik vendégekkel a termet.

KLIPFORGATÁS ÉS DALSZERZŐ TÁBOR

Megtudtuk, hogy a zeneszerzést el lehet kezdeni számítógéppel és fejhallgatóval, de pusztán a lexikális tudás kevés, a profi szinthez és komoly végeredményhez sok odaülés és kitartó munka kell.

Attila a jövőben hangmérnökként szeretne dolgozni, ami képzés tekintetében ma Magyarországon nem kínál bőséges lehetőségeket, többnyire élesben, már szakavatott ember mellett szerezhető tudás, a legtöbb hangmérnök fizikus vagy matematikus végzettségű.

A SEK Music Group egyébként már forgatott klipet és dalszerző tábort is tartottak, Attila szívügyének tekinti ezt a társulatot, és ha befejezi az egyetemet, nehéz szívvel hagyja majd itt a csoportot, de már mentorálja az utódját.

KREATÍV FLOW

Van különbség a hangerő és a hangosság között. Lehet, hogy valami decibelben több, de többnyire olyan tartományban helyezkedik el, amire a fül kevésbé érzékeny.

A dal legyen kiegyenlített, és örök igazság, hogy ami jól szól, az jó is.

“Amíg jön a kreatív flow, adjuk ki magunkból.”

Nemes Attila

Nyitókép: SMG, a független zenészek társulata, Fotó: SEK Music Group FB