Sorok között

Áprilisi tréfának indult, bestseller lett belőle

Álnéven, ráadásul magát férfiként aposztrofálva indult világhódító útjára 2012. április 1-jén Nicolas Barreau író, A nő mosolya című romantikus regénye.

Egy jóképű fiatalember mosolyog ránk a Nicolas Barreau-könyvek belső borítóján, a fotó alatti szöveg pedig egy 1980-ban született párizsi srácot említ, aki történelmet és romanisztikát tanult a Sorbonne Egyetemen, és a Szajna bal partján egy könyvesboltban dolgozik.

Nicolas Barreau-regények a jellegzetes piros ruhás lányokkal

TALÁLGATÁSOK SZERINT

Barreau 2012. április 1-jén megjelent első regénye, A nő mosolya, a vezető helyet szerezte meg a Der Spiegel magazin bestseller-listáján. Nem csoda, hiszen nők millióit csábította magához a szerelmes történet, miszerint a harmincas éveiben járó étteremtulajdonos hölgy egy könyvesboltban olyan kötetre bukkan, amelynek helyszíne az ő vendéglője…

Elmar Krekeler irodalomkritikus a Der Welt hasábjain hosszú cikkben elemezte, miért is választanak írói álneveket a szerzők. Egyik ilyen ok az, hogy ezáltal a mű kerül a középpontba, és nem a valódi író kiléte.

Találgatások szerint Nicolas Barreau valójában Daniela Thiele német írónő, lektor és a Thiele Kiadó programvezetője, aki romantikus regényeinek helyszínéül Párizst választja. Temps des Cerises vendéglő, Librairie du Soleil könyvkereskedés, Galerie du Sud kiállítóterem stb.

Franciaországban egyébként Barreau könyvei csak német nyelven érhetők el. Az ominózus fotó a fiatalemberről pedig a Corbis képügynökségtől származik, az életrajz pedig fiktív.

Tehát akik a sármos Nicolas-szal akarnak találkozni, sajnos csalódniuk kell.

A nő mosolya című regényből 2014-ben film is készült.

Ő Daniela Thiele, akit a világ Nicolas Barreau álnéven ismer.

Thiele újságíróként, szerkesztőként dolgozott különböző médiacégeknél, majd férjével, Johannes Thiele-vel megalapították saját kiadóvállalatukat.

Két fiúgyermekük van.

A Thiele házaspár jelenleg Münchenben él.

Fotó: picture-aaliance/dpa Frank May

“Életében egyszer minden magányos farkas rátalál a nőre, akitől mást sem vár, mint hogy megszelídítse.”

Nicolas Barreau/Daniela Thiele (A nő mosolya)

Felhasznált irodalom: Warum immer mehr Verlage ihre Autoren erfinden

Nyitókép: Nicolas Barreau fotója a A piciny csodák kávézója regény belső borítóján