Happening

Aranyvonat, koronaőrség, bunkermustra: Szent Korona-programsorozat Kőszegen és Velemben

2024. március 22-24. között a Szent Korona nyomában címmel színvonalas rendezvényekkel emlékeznek meg arról, hogy 1944. decemberétől 1945. márciusáig Kőszeg és Velem településeken őrizték a Szent Koronát.

– Harmadik alkalommal emlékezünk erre az eseményre, idén a szervezők köre is bővült, és a programsorozat is háromnapos lesz – mondta a március 13-i sajtótájékoztatón Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke.

HAGYOMÁNYTEREMTŐ CÉLLAL

Az egyesület két évvel ezelőtt kezdeményezte a megemlékezést és mint a programsorozat főszervezője, hagyományteremtő céllal kívánja ezt a későbbiek során is megvalósítani.

Idén a szervezésbe újabb közösségek is kapcsolódtak: Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete, Kőszeg Város Önkormányzata, Velem Község Önkormányzata, Vas Megyéért Egyesület, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Szülőföld Könyvkiadó.

Megnyitja kapuját a kőszegi Koronaőrző bunker

FOLYAMATOSAN NYITVA TART

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: fontos, hogy a koronaőrző létesítményben élet legyen, hiszen az, hogy Kőszegen járt a Szent Korona, széles körben ünnepelt emlék.

Ezen a márciusi hétvégén délelőtt 10 és este 18 óra között folyamatosan nyitva tart a bunker és fogadja a látogatókat. A részvétel ingyenes.

Szakvezetés 15 órakor, ez csoportlimit miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: koszegipolgarikaszino@gmail.com

PROGRAMOK MÁRCIUS 22-ÉN

Pénteken a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium várja az érdeklődőket:

  • 14 órától 16 óráig: az iskola udvarán a 32. Testőrezred, Koronaőrség statikus bemutatója és toborzás
  • 18 órától az iskola dísztermében könyvbemutató, Szülőföld Könyvkiadó: Az Aranyvonat története

– Elhozzuk a koronázási ékszerek hiteles másolatát, megtekinthető a díszőrség ruházata és új tagokat is toborzunk – hangoztatta Nagy István László, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének képviselője.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője hangsúlyozta: a könyvbemutatón kulisszatitkok is elhangzanak és a tervek szerint jövőre a vármegyébe érkezik a felújított Aranyvonat vasúti szerelvény.

MÁRCIUS 23-ÁN VELEMBEN ÉS KŐSZEGEN

Szombaton délelőtt 10 órától a velemi Stirling villában emlékülést tartanak, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: koszegipolgarikaszino@gmail.com

Tárlatvezetések is lesznek a Korona Galériában, célunk, hogy a Szent Korona eszmeiségét megtartsuk – említette a sajtótájékoztatón Tatár József, a velemi Korona Galéria vezetője.

A történészek és koronaőrök közreműködésével zajló emlékülés témái:

  • Pálffy Géza: A Szent Korona magyarországi kalandjai (könyvbemutató)
  • Woth Imre: 560 éves a koronaőrség
  • Kiss Csaba: Végjáték a határon – Kőszeg 1944-45-ben
  • Glant Tibor: A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése
  • Ádám Barnabás: A Honvéd Koronaőrség újjáalakulása 2011-ben
  • Kerek István százados: A 32. Testőrezred, Koronaőrség feladata napjainkban

Este 18 órakor ünnepi szentmise és zászlószentelés a kőszegi Jézus Szíve Plébániatemplomban. Zászlóanya a Széchenyi-család leszármazottja: Széchenyi Tímea. A szentmisét celebrálja: Berta Tibor tábori püspök.

MÁRCIUS 24-ÉN KŐSZEGEN

Vasárnap délelőtt 10 órakor és délután 14 órakor helytörténeti séta indul a Hunyadi parkból, a Mátyás szobor elől.

16.30-tól a Koronaőrző bunkernél ünnepi megemlékezést tartanak, szobor-és táblaavatóval, amelyet koszorúzás követ.

18.30-tól az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola dísztermében a koronaőrökről lesz filmvetítés.

KEDVCSINÁLÓ BUNKERTÚRÁHOZ:

Nagy Szilveszter és Nagy István László a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete képviseletében megnyitják a Koronaőrző bunker kapuját a sajtó munkatársai és néhány, épp arra járó túrázó számára 2024. március 13-án.

“Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy itt Kőszegen részesei vagyunk a magyar történelemnek”

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere

Nyitókép: A Szent Korona nyomában-programsorozat sajtótájékoztatója