Happening

Bábjáték, táncház, sütögetés: Szent György-napi sokadalom az Apáczai Waldorfban

Első alkalommal rendezték meg a szombathelyi Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a Szent György-napi sokadalmat.

E sorok írója is részt vett a hagyományteremtő szándékkal született rendezvényen.

EGYÜTT ÉNEKEL TANÁR, DIÁK, SZÜLŐ

A nagy örömmel és szeretettel előkészített rendezvény április 26-án délután zenés-énekes megnyitóval kezdődött. Citerán játszott Gyöngyi osztálytanító néni és népdalokat énekeltek a tanárok, diákok, természetesen a közönség is bekapcsolódott a nótázásba.

– Megújul a természet, csodás a kert, gyönyörű muzsikát játszanak a madarak – mondta Gyöngyi néni és körtáncra hívott kicsiket és nagyokat. Libbentek a szoknyák, perdültek a lábak, vidám ének szállt a magasba: Egyedem, begyedem, tenger tánc.

LEGYŐZNI A SÁRKÁNYT

Szent György a 3. században élt katona volt, aki a legenda szerint legyőzött egy sárkányt. A György-legenda mondanivalója az utókor számára az a mély hit, amely segít felülkerekedni a gonosz uralmán. Ezt a történetet ábrázolták nagyszerű bábjátékkal a vendégelőadóként fellépő Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

– Magam készítettem a bábokat, hosszú, de örömteli folyamat volt – mesélte Morales Landauer Ákos, a figurák alkotója.

FINOMSÁGOK, PORTÉKÁK, LOVAK

Napocska is kegyeibe fogadta a sokadalmat, csodás tavaszi idő simogatta a résztvevőket. A pompás kertben gyerekek fogócskáztak, labdáztak, bújócskáztak, az asztalokon házi készítésű finomságok várták a vendégeket, és kézműves portékákat is lehetett vásárolni.

Sámándob akkordjai hívták fel a figyelmet az épp aktuális programokra. Kőszegszerdahelyről Futóné Drenovácz Violetta érkezett Cseti és Csillag lovakkal. A lurkók nagy érdeklődéssel hallgatták Violetta történeteit a lovak életéről, és persze lehetőség volt lovaglásra is, mindenki illedelmesen sorba állt, hogy a pacik hátára pattanhasson.

TARSOLY A STRANDRA

Régi táborozások hangulatát idézte az udvari sütögető hely, ahol kihegyezett faágakra tűzdelt szalonnát, kolbászt, virslit sütött a boldog csapat.

Andrea néni a kerti házikóban bőrtarsoly-készítő foglalkozást tartott. Ügyes kezek ragadtak tollat, kalapácsot, és már készült is a nyakba akasztható kis szütyő, amely nyáron a strandon ideális bugyelláris.

Régi táborozások hangulata: sütögetés
Készül a nyakba akasztható kis szütyő
A kert és az iskola épülete

SZEMÜKBEN A HOLNAP

Mosolygós arcok, kedves szavak. Az összetartozás öröme, egymás támogatása és a vendégszeretet érződik mindenütt.

A szervezők szeretnék az Apáczai Waldorf Szent György-napi sokadalmát iskolájukban meghonosítani, és nyitottak a külsős érdeklődők felé.

“Látni a gyerekek szemében a holnapot.”

Andrea néni

Nyitókép: Körtáncoló tanárok, diákok és szülők az I. Szent György-napi sokadalmon, a szombathelyi Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2024. április 26-án