Happening

Bátor legényekből nem volt hiány Húsvéthétfőn a Szentkúton

Tojáskeresés, locsolkodás és hagyományőrző játékok várták a nagyérdeműt Húsvéthétfő délutánján Gencsapátiban, a Szentkúton.

Április elsején az időjárás sem tréfálkozott a közönséggel. Verőfényes, meleg tavaszi délután várta a vendégeket a Mária út és a Szent Márton zarándokút részét képező kegyhelyen: a gencsapáti Szentkúton.

1756-ból való az a jegyzőkönyv, amely szerint Gencsapáti település nyugati részén, egy domb oldalán forrás található.

A forrás vizétől Török Mihály és László Katalin világtalan gyermeke visszanyerte látását, a szülők hálából kápolnát emeltettek a dombtetőre.

1906-ban a kápolna köré tizennégy stáció épült, majd 1936-ban Hosszú István és felesége a váratlanul elhunyt gyermekük emlékére egy lourdes-i barlangot építtetett a kápolna mögé.

Ma a Gencsapáti Szentkút fontos vallási emlékhely, amely évente mintegy 30 ezer látogatót vonz.

PECÁZÁS, PARITTYA, MALOM

Azt, hogy a húsvéthétfői tojáskeresés a Szentkútra költözött, a covid alakította. Itt a domboldalon, a szabad levegőn, fák és bokrok ölelésében jóval természetközelibb a tojáskeresés, mint a művelődési házban.

– Ráadásul a kézzel készített népi játékok sokasága is a mai napon debütál, és ebben a csodálatos környezetben még hangulatosabb kipróbálni a golyóvezetőt vagy a gólyalábat – mesélte Spiegel-Szabó Viktória, a Gencsapáti Művelődési Ház közösségfejlesztője, a rendezvény egyik szervezője.

Pecázás, célba dobás, parittya, malom, zsinóron futtatott nyuszi, színes építőkockák és sok egyéb hagyományos népi fajáték állt kicsik és nagyok rendelkezésére.

MINDENKINEK HÁROM TOJÁS

A fő attrakció, a tojáskeresés nem csupán a gyerekeket mozgatta meg, bizony a szülők és nagyszülők is épp oly virgoncan segítettek csemetéiknek és unokáiknak, mintha még maguk is gyermekek lennének.

Fűben, bokrok és fák tövében, a kápolna lépcsőin és a szabadtéri padok alatt rejtőztek a csokitojások. Minden gyermek három finomságot gyűjthetett a kosárkába.

Zétény és szülei Szombathelyről érkeztek, első alkalommal járnak ezen a rendezvényen és nagyon barátságos kezdeményezésnek tartják.

BÁTOR LEGÉNYEK

Természetesen nem maradt el a húsvéthétfői locsolkodás sem. A bátor legénykék kedves vagy vicces locsoló versikékkel és persze kölnivízzel jutalmazták a kisleányokat, akik közül páran szintén szavaltak mondókát.

Előkerült a szódásüveg is, és szolidabb formában a spriccelés hagyományát is megmutatta egy merész kisfiú.

A locsolók ajándékba kaptak egy-egy karcolt hímes tojást, Marika néni népművészeti munkáját.

Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház igazgatója segédkezik a szódásüveggel locsolásban

Nyitókép: Bátor legények locsolják a lányokat Húsvéthétfőn a gencsapáti Szentkúton