Happening

Bitek és bájtok a sebészetben: így működik a da Vinci sebészeti robot

Magyarországon 2022 tavaszán indultak a robotsebészeti műtétek. Tapasztalatairól tartott előadást Dr. Szűcs Ákos egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

– Sok emóciót ad a sebészetnek a robot mint mérnöki csoda, tulajdonképpen a sebészet és a mérnöki tudományok szerelemgyereke a robot – kezdte beszámolóját a szombathelyi születésű Dr. Szűcs Ákos, aki anno a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett.

ROBOTSEBÉSZETI EVOLÚCIÓ

Honnan máshonnan jöhetett volna a robotok fejlesztése, mint a hadászat. Alapját az a felfogás adta, hogy a robotot a harctérre viszik a műtéthez, miközben a sebész távolról irányítva dolgozik a robottal.

Erich Mühe német sebész nevéhez köthető az első, ún. kulcslyuksebészeti technikával végzett műtét, 1985-ben. Pici metszést ejtve és azon át a hasüregbe vezetve az eszközt áthidalható a korábbi, nagy vágást igénylő sebészeti eljárás.

Az 1980-as évek végén az USA-ban már jellemző volt a robotsebészet.

Robotsebészeti evolúció

BEMOSAKODÁS HELYETT

Beteg felett helyezkedik el a négy robotkar, a sebész pedig a konzolnál ül és távvezérli a karokat, pontosan olyan mozgásokat végezve, mintha ténylegesen a kezében lenne a sebészeti eszköz. A robotkarok “csuklómozdulata” a sebészeti kézzel egyenlő, mondhatni: a sebész agyműködésének és kézimunkájának kiterjesztése ez az információs rendszer.

Hét fokos mozgás-szabadsággal rendelkezik a robot, mozgatható a hasüregben, a “kézremegés” kizárt, és persze védőszemüvegre sincs szüksége a robotnak. A műtét előtti teátrális szeánsz, a bemosakodás helyett a sebész beül a konzolhoz.

Amit nem tud a robot, az a haptikus feedback, vagyis amit a sebész műtét során eddig a kezével érzett, azt most a látásával kell elérnie.

Dr. Szűcs Ákos előadása a robotműtétekről, kivetítőn a sebészeti robot felépítése

TELESEBÉSZET

2001-ben volt az első transzatlanti robot beavatkozás, egy epeműtét. Marescaux professzor New York-ban ült a konzolnál, a beteg pedig 14 000 km-rel odébb, Strasbourgban volt. A telesebészet elterjedésével egyszerűbb lesz a konzulensi jelenlét.

Egy nap alatt az 5G-n keresztül több műtétbe is be lehet kapcsolódni a világ minden táján, és a betegnek nem kell azon aggódnia, hogy “nem a doktor úr, hanem a robot operál”, hiszen a sebész irányítja a robotot.

A robotkar fogója 10-15 alkalommal sterilizálható, a varró csak egyszer. A da Vinci sebészeti robot 1,2 milliárd forint, az árakat a konkurens gyártók megjelenése nyomhatja majd le.

Richard Satava magyar származású sebész és NASA űrhajós szerint a jövő sebészete nem a vérről és zsigerekről szól, hanem a bitekről és bájtokról.

Robotkar

EDUKÁCIÓS CÉLLAL

A Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében tartott előadást a Közösség a Jövőnkért Egyesület szervezte, akik edukációs céllal a közeljövőben még hívnak előadókat.

Kovács Tibor, az egyesület elnöke elmondta, hogy 20 éve baráti közösségként alakultak és 10 éve működnek egyesületi formában, 13 fővel, értékközösségként, saját pénzügyi forrásokból.

Céljuk a rászorulók támogatása és 2024-től ismeretterjesztő szándékkal előadások szervezése.

Nyitókép: robotkar járt körbe az előadás részvevői között