Happening

Bloomsday nyitónap: “Egy életünk van, szeretnünk kell egymást”

Többek között ezekkel a szavakkal nyitotta meg június 14-én Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete a 30. Bloomsday ünnepségsorozatot, Szombathelyen, a Fő téri Joyce-szobornál.

Virágos jókedvünket az időjárás is vidáman nézte, a hűvös, nagy esők után végre nyári meleg fogadta a James Joyce-szobor környékén összegyűlt vendégeket. Hogyan került a híres ír író, James Joyce Szombathelyre? Az 1904-ben játszódó Ulysses című regénye említést tesz bizonyos Leopold Bloomról, vagyis Virág Lipótról, aki a mű szerint ebben a városban született.

Bloom utazása örök és a végtelenbe tart, ihletet ad, a gondolat és érzés szabadságát hirdeti” – ragadta meg a regény lényegét köszöntőjében dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.

Ő, a nagykövet úr valamint Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere a hagyományokhoz hűen porcukorral hintették fel Leopold Bloom nevét a megalkotója szobra előtt.

dr. Nemény András, Őex. Ragnar Almqvist és Horváth Soma készülődnek a porcukor hintéshez
Őex. Ragnar Almqvist és gyermeke a porcukorral felhintett Leopold Bloom névvel, háttérben James Joyce szobra

SÉTA A FALHOZ

És ha már utazás, az ünneplő közönség átsétált a Kőszegi utcából nyíló parkolóba, ahol Koleszár Stella és Mark Joyce képzőművészek ez alkalomra készített falfestményeit tekintették meg a nyitóünnepség résztvevői.

“A mozaik jól ül itt Szombathelyen” – hangsúlyozta Szántó István, a Murális Műhely kurátora, utalva ezzel Szombathely (Savaria) ókori római múltjára és Mark Joyce alkotására, ez utóbbi az Ulysses 8. fejezetét hivatott ábrázolni, amelyben a szereplők a könyvtár mozaikpadlóján gyülekeznek és irodalomról beszélgetnek.

Nyitókép: Őex. Ragnar Almqvist és kislánya a falfestmény előtt a 2024-es Bloomsday nyitónapján június 14-én

“Egy életünk van, szeretnünk kell egymást”

Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete