Happening

Brit-magyar kapcsolatok a brexit után: válaszol a nagykövet

Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást május 23-án Szombathelyen, az ELTE-SEK-en.

Az Angol nyelv és Irodalom Tanszék szervezésében létrejött előadásról a tanszék munkatársa, Horváthné Dr. Molnár Katalin Edit elmondta: régi hagyomány náluk, hogy előadást tartani hívnak nagyköveteket, így történt Paul Fox esetében is.

Horváthné Dr. Molnár Katalin Edit köszönti Paul Foxot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét

LÁNCHÍD, MINT KÉTOLDALÚ KAPCSOLATOK SZIMBÓLUMA

Paul Fox magyar nyelven mutatkozott be és üdvözölte a közönséget, majd angol nyelvű előadása elején Szombathely városát méltatta: jelentős oktatási központ, amely már a római kor óta fontos szerepet játszik az emberek közötti kapcsolatokban.

Nagykövetként a kollégáival feladata a szoros együttműködés a magyar kormánnyal és a civilekkel számos területen, mint pl. tudomány, terrorizmus elleni küzdelem, oktatás.

Említette William Tierney Clark angol, és Adam Clark skót mérnököket, akik a Lánchíd építésének vezetői voltak, így a Lánchíd az Egyesült Királyság és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok kiváló szimbóluma.

HORIZON EUROPE

Bár a brexit óta az Egyesült Királyság és az Európai Unió két külön piac, de továbbra is együttműködik a tagállamokkal, így például az oktatás területén a brit egyetemekre jelentkező magyar hallgatók számára is a diákvízum megszervezésében segítséget nyújtanak az Egyesült Királyság egyetemei.

Jelenleg a brit egyetemeken kb. 3000 magyar diák tanul, akik szakmai ismereteikkel, tapasztalataikkal visszatérve Magyarországra hozzájárulnak az ország globális kihívásainak a fejlesztéséhez.

Paul Fox kiemelte: a brit intézmények öregdiákja pl. Naruhito japán császár vagy V. Harald norvég király, és

“Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ugyanarra az egyetemre járt, ahová én: Oxfordba”

A Magyarországon tanuló brit diákok is kiváló oktatásban részesülnek akár az ELTE, akár a Szegedi Tudományegyetem képzésein, amelyek a világ más országaiból is vonzzák a hallgatókat.

Csatlakozva a Horizon Europe-programhoz, a két ország tudományos és akadémiai közösségei szoros kapcsolatban maradnak egymással.

Paul Fox a közönség kérdéseire is válaszolt

HALLATNI A HANGOTOKAT

A miskolci Dr. Ámbédkar Iskola oktatói számára a nagykövetség cserelátogatást szervezett az angol Bemrose School-ba, amely a miskolci iskolához hasonlóan támogatja a hátrányos helyzetű roma tanulók befogadását.

A jó oktatás nem csak az egyén számára fontos, hanem szükséges egy ország sikerességéhez is.

Előadását követően a nagykövet válaszolt a közönség kérdéseire is. Többek között hangsúlyozta, hogy mindenki békét akar, és az orosz-ukrán háború kapcsán megemlítette: Ukrajna biztonságába befektetni egyben azt is jelenti, hogy a mi biztonságunkba befektetni.

Mit üzen a magyar fiataloknak? – hangzott el a kérdés. Hallassák a hangjukat, hiszen nekik megadatott az a szabadság, amit a szüleik, nagyszüleik nem élvezhettek.

Függetlenül attól, hogy egyetértenek-e a kormánnyal vagy sem, a mai magyar fiatalok hozzáférhetnek azokhoz a dolgokhoz, amikhez a szüleik nem, tehát használják ezt a lehetőséget konstruktív módon.

“A jó oktatás nem csak az egyén számára fontos, hanem szükséges egy ország sikerességéhez is.”
Paul Fox

Nyitókép: Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetének előadása május 23-án az ELTE SEK-en

A cikk a Brit Nagykövetséggel együttműködve készült.