Happening

Bújj, bújj, zöld ág – bokrétaünnep a készülő szentkirályi bölcsődénél

Szombathely szentkirályi városrészén épülő bölcsőde tartószerkezete elérte a legmagasabb pontját. Ez alkalomból április 18-án a helyszínen bokrétaünnepet tartottak.

MI AZ A BOKRÉTAÜNNEP?

700 éves hagyományra tekint vissza ez az eredetileg teljesítési igazolás szerepét betöltő ünnep.

A kivitelezőt, a fizikai munkásokat, a fizikai munka becsületét ünnepelték az eseménnyel, az épület tartószerkezetének elkészültekor.

Mindig munkaidőben tartották és a népszokás szerint a vezető ács helyezte fel a koszorút az épület legmagasabb pontjára.

Ezt követően köszönetét fejezte ki az építtetőnek és Isten áldását kérte a házra.

Majd kupica pálinkát ivott és a poharat a magasból a földhöz vágta. Ha nem tört el, az az építőmester szégyenét jelentette.

A bokrétaünnep részét képezte a lakoma, amit az építtető fizetett.

Fotó: Bokréta a szentkirályi bölcsőde épületén

HÁLÁRÓL SZÓL

Magyarországra anno német ajkú munkások révén érkezett ez a szokás, ami napjainkban már inkább csak szimbolikus jelentéssel bír, viszont ahol megtartják, ott kedves kis ünnepséggel emlékeznek erre a hagyományra.

Szentkirályon a Játéksziget óvoda lurkói körtánccal és népdalokkal örvendeztették meg a bokrétaünnep résztvevőit. Természetesen a Bújj, bújj zöld ág klasszikus sem maradt el, és illett is az eseményhez.

– Háláról szól ez az ünnep, hálát adunk, hogy már ilyen állapotban van az épület, a hitet pedig a szándék előzte meg, hogy maximum legyen mindenütt – fogalmazott köszöntőjében dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.

A rendezvényen Szentkirály városrész önkormányzati képviselője, Tóth Kálmán kiemelte: “Egyedi adottsága van ennek a helynek, nincs autóforgalom, a templom és a szedreskert szomszédságában található, a város legszebb bölcsődéje lesz.”

Uniós forrásból, pályázatból megvalósuló bölcsőde a tervek szerint 2025. januárjától negyven gyermeknek biztosít elhelyezést. Lesznek itt – többek között – különféle fejlesztő szobák és nagy tornác is.

“Ahol gyerek van, ott van a jövő, ez a bölcsőde erről szól.”

dr. Nemény András

Nyitókép: Játéksziget óvoda előadása a bokrétaünnepen április 18-án