Happening

Bunkertúrától a retro majálisig: színes tavaszi programkínálatból válogathat a közönség

Unatkozni nem fogunk – akár így is jellemezhetnénk a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett civil sajtóreggelit, ahol kapkodtuk a fejünket a jobbnál jobb programok hallatán.

Március 5-én ismét összegyűltek a civilek, hogy ki-ki a saját maga egyesülete, szervezete, közössége tavaszi eseményeiről tartson kedvcsináló ismertetőt. Az immár hagyományos sajtóreggelik célja a nagyobb nyilvánosság előtt történő bemutatkozás, szélesebb körben hírét vinni a helyi kisebb-nagyobb közösségi kezdeményezéseknek.

Résztvevők: Kőszegi Polgári Kaszinó, Szombathelyi Zsidó Hitközség, "Közösség-Tér-Település" Nádasd, VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület, Jáki Kulturális Élet Egyesület, Perintparti Szó-fogadó Waldorf, Olad Városrészért Egyesület, Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület, Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány

BUNKERTÚRA

Év közben nincs ilyenre lehetőség, azonban 2024. március 23-án és 24-én folyamatosan nyitva lesz a Koronaőrző Bunker.

A második világháború utolsó hónapjaiban itt őrizték a Szent Koronát, ami aztán március végén lépte át a magyar határt.

– 20 fős csoportoknak lesznek bunkervezetések ezen a két napon – mondta Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke.

(Cím: Kőszeg, Kálvária utca, a Csónakázó-tó mellett. Fotó: Kőszegi Városi Múzeum)


HOGYAN ÉRZÉKELI A VILÁGOT A DOWN-SZINDRÓMÁS?

Kecskés Andrea, a Jáki Kulturális Élet Egyesület elnöke a sajtóreggelin elmondta, hogy az egyesület több tagjának van down-szindrómás gyermeke, így felvetődött az ötlet egy érzékenyítő nap létrehozásáról.

– A program célja, hogy különböző akadálypróbák révén mindenki megtapasztalhassa, hogyan élik meg a világot a down-szindrómások. Alapvetően a helyi általános iskola diákjai számára szervezzük, de nyitottak vagyunk és bárki, aki érdeklődik, jöhet és kipróbálhatja magát az akadálypróbákon.

Helyszín: Ják, Szabadság tér 2.

Időpont: 2024. március 21. 8:00-13:00


HOLOKAUSZT 80. ÉVFORDULÓJA

Koncert, kiállítás és előadások várják az érdeklődőket a Zsidó Szabadegyetem programkínálatában, március 6. és május 29. között.

Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke felhívta a figyelmet Kincses Károly fotótörténész, A két Reismann, aki három című előadására, amely szervesen kapcsolódik a Savaria Múzeum azonos című tárlatához. Reismann János és Marian, szombathelyi születésű fotográfusok alkotásaiból nyílik kiállítás április 25-én.

A Zsidó Szabadegyetem programjainak helyszíne a Bernstein Béla Kulturális Központ, Szombathely, Batthyány tér 9.


RÉPCELAKI KULTURÁLÓDÁS

Brunszvik Teréz életébe enged bepillantást Az elhivatott című színmű, 2024. március 24-én 18 órai kezdettel a Répcelaki Művelődési Ház Színháztermében.

Nagy Ferencnétől, a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnökhelyettesétől megtudtuk, hogy a programok szervezését az egyesület vezetői végzik, céljuk a térség kulturális kínálatának színesítése.

Lesz néprajzi előadás is, és idén már a 200. képzőművészeti kiállításukra készülnek.


VIRÁGOT ÉS VERSET A NŐKNEK

Aki egy helyen akar sok szép virág közül válogatni, keresse fel 2024. március 7-én Szombathelyen a Simon István utcai Általános Iskola auláját. Nőnapi virágvásárt szervez az Olad Városrészért Egyesület. Patona Tamás elnökhelyettes szerint a fiúgyermekek átvállalják az édesapáktól a virágvásár nemes feladatát, de természetesen az apukák is jöhetnek a délután 14 órától 16 óráig tartó rendezvényre.

Cím: Szombathely, Simon István utca 6.

Aki pedig szépirodalomra vágyakozik, mindenképp tekintse meg Kelemen Zoltán és Varga Richárd verses, zenés előadását:


HÉTSZÍNVARÁZS ÉS SZÓLÓEST

A szombathelyi Perintparti Szó-fogadó Waldorf Iskola nem csak általános, hanem gimnáziumi osztályt is működtet. Pedagógiájuk filozófiájáról és a náluk zajló életről beiskolázási programsorozat keretei között interaktív előadásokat szerveznek.

– Iskolánk nem csupán gyerekeket, hanem családokat vesz fel – mondta Lengyel Balázs, a Szülői Kollégium koordinátora.

Túl az előadásokon, kulturális rendezvényekkel is nyitnak a tágabb közönség felé. Diákok és tanárok részvételével énekes-zenés szólóesteket is rendeznek, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

– Szeretnénk ezekkel a műsorokkal megmutatni a látogatóknak, hogy milyen aktív közösségi élet zajlik nálunk – említette Sohajda Zsuzsa, a Szülői Kollégium tagja.

Perintparti Szó-fogadó Waldorf előadásai mindenki számára

ÖNISMERETI KALANDOK

Lépj ki a természetbe, hagyd hátra a civilizációt és gyakorold a tudatos jelenlétet! Ezt a célt szolgálja az Erdőverzum címet viselő 2 napos önismereti túra a Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány szervezésében.

A 2024. április 6-7. között rendezett programon a résztvevők naponta 10-12 km-t túráznak, és szakemberek segítségével összpontosítanak a saját magukra reflektálásra.

– Olyan sok a jelentkező, hogy valószínűleg újabb időpontokat is kell tervezni – mondta Pál Laura programszervező.

A részletekről bővebben itt informálódhatunk.

NAGYPÉNTEKI MUZSIKA

2024. március 29-én 18 órától a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség szervezésében zenés passióolvasásra várják a nagyérdeműt a Szombathelyi Evangélikus Templomba.

Fellép a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar és alkalmi zenekara, akik vallási felekezettől függetlenül minden zeneszerető embert várnak az eseményre.

– Kórusunkba új tagokat is keresünk, gyermekfelügyelet is megoldott, mert amíg a szülő énekkari próbán van, pedagógusok vigyáznak a kicsikre – magyarázta Pataky Albert, a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület elnöke.

Dr. Hadarits Ferenc elnökségi tag és Pataky Albert elnök, kezében a zenés passióolvasás plakátja

RETRO MAJÁLIS

Nádasdon pályázati támogatás nélkül, közösségi forrásokból és adománygyűjtés révén valósítják meg a szabadtéri közösségi tér kialakítását, a Közösség-Tér-Település program keretei között.

A KTT egy év időtartamra szóló települési szintű közösségi tervezési folyamatok sorozata. A helyi közösséggel egy hét alatt megépítenek az igényeikre szabott közösségi teret. Minden évben más-más településen, 2024-ben Nádasdon.

(Logo: kozossegtertelepules.hu)

– Településünk fiataljait szólítjuk meg – fogalmazott a sajtóreggelin Karvalits Zoltán polgármester -, velük egyeztetve a szánkódomb mellett és az iskola előtti parkban lesz ez a közösségi tér.

Zoltántól azt is megtudtuk, hogy árverésre bocsátják az idei rönkhúzás programjuk főszereplőjét, a rönköt, a befolyt összeget is a közösségi tér kialakítására szánják.

Lesz retro majális is, amelynek megszervezéséhez a helyi általános iskola felajánlotta a családi nap bevételét.

“Jó érzés, hogy mi civilek ilyen sokan vagyunk és próbálunk tenni a közösségért.”

Patona Tamás, Olad Városrészért Egyesület

Nyitókép: Pillanatkép a civil sajtóreggeliről