Happening

Civilben régi játékok szenvedélyes gyűjtője a zalai autóbuszvezető

Szombathelyre is eljutott a híre Horváth Csaba keszthelyi magángyűjtőnek, aki szép számú retro játékgyűjteményének egy részét hozta el a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolába.

A buszsofőrként dolgozó Csaba 10-12 évvel ezelőtt kezdett bele a retro játékok gyűjtésébe, motoros baráti körével veterán börzén jártak, ahol megpillantotta gyermekkora egyik kedvenc játékát.

– Nyomban meg is vettem, sajnos a gyerekkoromból nem maradtak meg a játékaim, és mivel nem voltunk tehetős család, nem is volt sok játékom – mesélte érdeklődésünkre Csaba.

Horváth Csaba magángyűjtő és a Bercsényi Iskola diákjai a tárlaton. Fotó: Bercsényi Iskola Könyvtára

MINŐSÉG A GYŰJTÉS LEGFŐBB SZEMPONTJA

Csaba odahaza vitrinekben, külön helyiségben és kategorizálva tárolja a gyűjteményt, már több száz darab retro játéka van, többnyire vásárolta, de felajánlásokat is kapott. Első kiállításának a keszthelyi Játékmúzeum adott otthont, Schenk-féle katonafigurák sorakoztak fel.

Azóta már több tárlatot is tartott, a játékokat szívesen viszi mindenfelé, ahová hívják, sőt, van olyan hely, ahová többször is visszahívták.

Csaba gyerekei is örökölték a gyűjtőszenvedélyt, a fia régebben legókat, a lánya faragókat, radírokat gyűjtött. Ők egyébként sokat segítenek neki egy-egy kiállítás megszervezésében.

– Amúgy a gyűjtés során a minőség a legfontosabb, hogy az adott darab lehetőleg minél kevesebb hibával – pl. törés vagy hiányzó rész – rendelkezzen – árulta el Csaba.

SEGÍT A KÖNYVTÁROS

Kovács Katalin, a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola könyvtárosa már korábban is szervezett kiállításokat a könyvtárba.

Mivel neki is van néhány régi játéka, felmerült az ötlet, hogy retro játékokból kellene tárlatot összeállítani.

– Keresgéltem az interneten, így bukkantam Csabára és vettem fel vele a kapcsolatot, ő pedig nagyon nyitott volt a kiállítás ötletére – mesélte nekünk Katalin.

Tőle tudtuk meg, hogy minél többet ér egy játék, ha az eredeti csomagolása is megvan.

Kovács Katalin könyvtáros a saját retro játékainak gyűjteményével

VAN, AMIHEZ HOZZÁ IS NYÚLHATUNK

A kiállított játékokat nem szabad kézzel érinteni, de Csaba gondolt a játékos hajlamú látogatókra is és hozott magával sok-sok olyan retro kütyüt, amikkel szabadon játszhat a közönség.

Katalin a kiállításra meghívott csoportokat a város más óvodáiból, iskoláiból, és természetesen magánszemélyek is megtekinthetik a rendhagyó gyűjteményt.

A Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola könyvtárában (Szombathely, Bercsényi Miklós u. 1) március 14-ig látogatható Horváth Csaba magángyűjtő retro játékkiállítása a könyvtár nyitvatartási idejében.

  • Hétfő: 9:00 – 14:00
  • Kedd: 10:00 – 15:00
  • Szerda: 9:00 – 14:00
  • Csütörtök: 9:00 – 15:00
  • Péntek: 11:00 – 14:00

NEKÜNK IS VAN EGY RETRO JÁTÉKUNK, EGY 1990-es gyártmányú modellautó. Ford Thunderbird 1956

“Célom, hogy a régi holmik megőrzésének fontosságát átadjam a mai generációnak.”

Horváth Csaba

Nyitókép: Horváth Csaba magángyűjteményének egy részlete a Bercsényi Iskola tárlatán