Sorok között

Cséplőgépek, cselédkönyvek és Horváth Józsi iparostanonc bizonyítványa 1917-ből

Zircen, az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményében jártunk.

Már az odatalálás is élményszámba megy. Kisebb-nagyobb kátyúkat kerülgetve haladunk a találóan Szabadság nevet viselő mellékúton, a település iparterületi részén, konténerirodák és gyárjellegű épületek mellett.

– Lehet eltévedtünk – vonakodom, és hívom a Zirc honlapján feltüntetett telefonszámot. – Jó az irány – nyugtat a hívott fél -, ha elérik a nagybetűs Zirci Gyár feliratot, attól jobbra lévő sárga épülethez jöjjenek, mindjárt ott leszek én is.

KUKORICAMORZSOLÓ ÉS BARÁTAI

Vígkedélyű úrral fogunk kezet, – Úgy látszik ma forgalmas nap van – vigyorog -, pár órával ezelőtt is volt itt két látogató.

Mert egyébként kevesen tudják, hogy Zirc isten háta mögötti részén létezik egy épület, ahol a XIX. századtól egészen a XX. század közepéig használatos mezőgazdasági gépeket, eszközöket, manapság már kuriózumnak számító agrártárgyakat tekinthet meg az érdeklődő.

Van itt többféle szecskavágó, cséplőgép, kukoricamorzsolók, bognár-és kovácsműhely teljes felszereléssel, a földművelés különféle eszközei, terménydarálók, és olyan országos viszonylatban egyedülálló gépek, amelyek kizárólag itt láthatóak, mint például a Fried-féle faszéngáz üzemű magajáró erőgép 1918-ból.

SZORGALMA DICSÉRETES

Kísérőnktől megtudjuk, hogy eme rendkívüli tárlat kialakítása 1974-ben indult és azóta is folyamatos a restaurálás és karbantartás, amit főleg a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola mezőgazdasági gépész tanulói végeznek szakoktatók segítségével.

A gyűjteményben helyet kaptak vitrinek is, régi oklevelekkel, könyvekkel, bizonyítványokkal. Meg is találjuk Horváth József lakatos iparostanonc jeles osztályzatú bizonyítványát 1917-ből. Erkölcsi magaviselete jó, szorgalma dicséretes.

NINCS BELÉPŐDÍJ

Falakon fotók és szöveges táblák adnak eligazítást az egyes gépekről, eszközökről, és akad itt makett is, hogy az agrárszakmában kevésbé járatosak is bőséges információhoz jussanak.

Szeptember 1-től június 30-ig, minden hétköznap 8-14 óra között ingyenesen látogatható a zirci Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye. Előzetes egyeztetés esetén hétvégén és nyáron is fogadnak vendéget. Érdeklődni Rábai Józsefnél, a +36 20 946 3274-es telefonszámon lehet.