Sorok között

Csobbanás betűkkel: ünnepnapja van a Fürdőkádban Olvasásnak is

Február 9-e a Nemzeti Fürdőkádban Olvasás napja az Amerikai Egyesült Államokban.

Ki, mikor és miért jelölte ezt a napot kádban olvasgatós ünnepnapnak, nem tudni, de az biztos, hogy az 1970-es években került a tömegkultúra figyelmébe, a Pulp képregény magazin révén, mert mi sem természetesebb, mint könnyed sztorikat böngészni fürdőzés közben.

VÍZ ÉS KÖNYV BARÁTSÁGA

Már az ókori rómaiak is megértették a fürdés és az olvasás közötti intim kapcsolatot. A hideg, langyos és forró vizű medencékkel, kádakkal és izzasztó kamrákkal rendelkező fürdők kertjeit körülvevő csarnokokban könyvtárak működtek. Ingyen használhatta mindenki. Wirth István: Fürdőkultúra című írásában a következőket olvashatjuk:

“Nem hiába nevezik ezeket a nagyszerű termákat a római plebs villáinak,
amelyeknek sétányait, kertjeit, napozóteraszait, sportpályáit, könyvtárait, boltjait és minden egyéb szolgáltatását
igénybe lehetett venni az úszás mellett.”

Sean Connery mint James Bond magazint olvas fürdés közben a Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben

HÁZUK TISZTÁBB MINT A TESTÜK

Róma és a birodalom bukása után a fürdőkultúra hanyatlásnak indult, a közfürdők és a vízvezetékek tönkrementek, még az is megesett, hogy tilalmazták a fürdést és egyházi büntetésként is kirótták. Ez történt 1076-ban IV. Henrik császárral.

XIX. századig a nagyvárosok vízellátása kutak, folyók révén valósult meg, alig volt kiépített vízvezeték. A középkor embere nem sokat foglalkozott higiéniával, a feljegyzések szerint I. Erzsébet angol királynő havonta egyszer fürdött, és a Nostradamus által készített tisztálkodási szerek iránt sem volt kereslet.

Sokan bordélyházaknak titulálták a fürdőket és a közkutakban megmártózást rituális szertartásnak minősítették. Házukat tisztábban tartották, mint a testüket.

Liam Neeson mesét olvas a kádban fürdőző nevelt gyermekének a Két szülő közt című filmben

KÁDOLVASÁS MODERN KORA

Szerencsére napjaink embere már rendelkezik kellő higiéniai érzékkel, és a tisztálkodást nem ördögtől való tevékenységnek tekinti. Nem beszélve arról, hogy a fürdőszoba az egyetlen olyan helyiség, ahol háborítatlanul élvezhető a a jól megérdemelt önidő, amelyet forró vízben lazulva, olvasással tölthetünk.

Akik professzionális szinten művelik, kádtálcát is használnak, mint ahogyan ezt tette a Trumbo című 2015-ös filmben Bryan Cranston, aki Dalton Trumbo Oscar-díjas forgatókönyvírót alakította a róla elnevezett életrajzi filmben. Carstont az alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Bryan Cranston a Trumbo című filmben

NÖVEKEDÉST MUTAT

Kutatások szerint amióta a technológia fejlődött és az okostelefonok uralkodnak az ember felett, nőtt a kádban olvasás mértéke is. Persze ez nem orvosolja a “ne ejtsd a vízbe”-problémát, bár már létezik nagyon sok vízálló modell.

Viszont ahhoz nem fér kétség, hogy fürdés közben szélesebb terjedelmű tartalmat válogathat magának össze okostelefonján a vízben ejtőző ember, ellentétben a papírra nyomtatott könyvvel. Mégis, mégis: valódi romantikája csak a papíralapú olvasásnak van.

Nyitókép: Jelenet A felolvasó című filmből