Happening

Dehogy csak női! – Úriember is hozta a saját készítésű csipkéjét

“Levegőben” tűvel, párnán orsóval, azaz Csipkeműhelyek a Dunántúlon a XX. században címmel nyílt kiállítás július 6-án a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékházban.

Mencshelyi vert csipke, Pannónia varrott csipke, Balatonendrédi vert, Nemeshanyi varrott, Höveji csipke, Halasi csipke, terítők, gallérok, nyakékek, fülbevalók és sok-sok egyéb csodás csipkekészítmény várja a látogatókat a következő húsz nap folyamán Sümegen, a Kisfaludy Sándor Emlékházban.

– Fontos feladat a csipkekészítés technikájának átadása az utókor számára, kívánom, hogy ne fogyjon el a lendületük, generációról generációra történjen továbbra is a tudásátadás – fogalmazott megnyitóbeszédében Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ intézményvezetője.

Erdei T. Lilla etnográfus, csipkekutató köszöntőjében kiemelte: Az, hogy a Kisfaludy Sándor Emlékházban kerül bemutatásra ez a tárlat külön figyelmet érdemel, hiszen Kisfaludy feleségének, Szegedy Rózának a hagyatékában szintén látható ún. Skófium csipke, ezüst fémszálas csipke, rokokó motívummal.

FÜRGE UJJAK

Asztalokon cérnák, csipkeverő párnák, ollók, verőkék, cérna emelők, tűkészletek, csipketartó állványok és persze fürge ujjak, mert bizony egy ilyen jellegű tárlatmegnyitó elengedhetetlen kísérő eseménye a készítés, élesben kapunk ízelítőt, a szakavatott asszonyok (és egy úriember) bárkinek szívesen megmutatják a folyamat fortélyait. Kánikula és ügyes kezek az Emlékház kertjében.

Románné Hadri Veronika a nyugdíjba vonulását követően kezdett el a csipkekészítéssel foglalkozni.

– Lett szabadidőm és részt vettem egy zalaegerszegi csipkeverő szakkörön – mesélte Veronika -, aztán a 2000-es évek elején a Pannónia csipke készítése felé orientálódtam. Az 1930-as évekig vegyes, horgolt-varrott technikával készült ezt a csipketípus, aztán tisztán varrott technika lett, legfőbb jellemzője a virágmotívum.

Veronika a sümegi tárlatra saját készítésű keresztelő ruha garnitúrát is hozott, a takaró csipkemintáját egy oltárterítő díszítése alapján készítette. Megtudtuk azt is, hogy a csipkekészítő párnára papírt helyeznek, amelyre felrajzolják a kontúrt, a varrás soronként kontúrtól kontúrig történik, ha kész a varrás, levágják a papírról és kiszedegetik a szöszöket.

KERETEN FONOTT CSIPKE

Láthattunk sprang technikát is, vagyis kereten készített csipkét. Eme szövetkészítő eljárás lényege, hogy a láncfonalak csomózás nélküli összefonásával alakít laza és rugalmas csipkét. A készítő az ujjával emelgeti a szálakat és hurkapálcával tartja meg.

Sprang technika

ÚRIEMBER CSIPKÉVEL

Heves megyéből érkezett a sümegi csipkekiállításra Kovács Tibor, aki egyébként kosárfonással foglalkozik, a csipkével pedig gyermekkorában véletlenül került kapcsolatba. Gyermekként volt már tapasztalata halászháló-készítéssel, egy iskolás nyári táborban a fiúk a vesszőfonás csoportban tevékenykedtek, míg a lányok csipkét készítettek.

– Mivel korábban volt gyakorlatom halászháló-készítésben, láttam, hogy a lányoknak nem jól magyarázza a tanár a csipkevarrás egyik folyamatát. Így kerültem kapcsolatba a csipkével. Nem vagyok tagja semmilyen egyesületnek, magam alkotok. Ezt a sapkát és sálat len-pamut keverékből készítettem, sárközi technikával.

Csipkeműhelyek a Dunántúlon a XX. században című tárlat július 26-ig látogatható a Sümegi Kisfaludy Sándor Emlékházban.

CITERAZENÉVEL

A kiállításmegnyitón Szilágyi Franciska citeraművész zenélt hangszerén és énekelt népdalokat.

Szilágyi Franciska énekelt és zenélt citerán

Nyitókép: Csipketermékek vitrinben a Csipkeműhelyek a Dunántúlon a XX. században című tárlaton a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékházban