Happening

Együtt bütykölések öröme: tárlaton 70 település 123 Szakköre

Első alkalommal rendeznek a Vas vármegyei szakkörközösségek alkotásaiból zárótárlatot, amelynek a szombathelyi Víztorony ad otthont. Rengeteg érdeklődő érkezett a május 21-i megnyitóünnepségre.

A Nemzeti Művelődési Intézet, A Szakkör elnevezésű programjához Vas vármegyében 70 település csatlakozott, 123 szakköri foglalkozással.

– Ez egy Kárpát-medencei akció, ami újfajta életet visz a közösségekbe, új baráti csoportokat hoz létre, köszönöm, hogy akik szervezték és művelték, örömüket lelték benne – mondta köszöntőjében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Látogatók A Szakkör zárótárlatának megnyitóünnepségén május 21-én a szombathelyi Víztoronyban

BABA-MAMA HORGOLÁSTÓL VESSZŐFONÁSIG

Tizennyolc féle szakkör közül választhattak a résztvevő települések 5 fős csoportjai, akik díjmentesen, a megpályázott eszköz- és alapanyagcsomagokból, bemutató videókon keresztül, szakoktatók segítségével készítették el a használati-és dísztárgyakat.

Többek között baba-mama horgolás, gyertyaöntés, szövés, makramé, nemezelés, bútorfestés, gyöngyfűzés, sőt még vesszőfonás szakkörök csodás alkotásai is láthatóak a tárlaton, amelynek – ahogyan Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. igazgatója fogalmazott – az Agora ékszerdoboza, a Víztorony biztosít teret.

SZELLEMI ÉRTÉKEINK ŐRZÉSE

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatóság igazgatója a megnyitóbeszédében elmondta: bármerre is megyünk a vármegyében, ilyen gyönyörű kiállításokkal találkozunk, kincsek vannak a fejekben és kezekben, jó együtt bütykölni.

A Szakkör távlati célja a szellemi értékeink megőrzése, átültetése a 21. századba, hogy mindezek a szép tárgyak bekerüljenek a települések aktív életébe, pl. karácsonyi vásárokba, települési ajándékcsomagokba.

JÚNIUS 9-IG

Bíborka és Bence énekes-zenés formációja szórakoztatta a közönséget a tárlatmegnyitón, amely a szombathelyi Víztorony nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta, 10 és 18 óra között látogatható, egészen június 9-ig.

BÍBORKA ÉS BENCE:

Nyitókép: Gyöngyfűzéssel készült ékszerek A Szakkör vasi zárótárlatán a kiállításmegnyitón május 21-én, a szombathelyi Víztoronyban