Sorok között

Elhunyt Vadász György, a sényei Kemence kápolna tervezője

Két héttel 91. születésnapja után, 2024. március 3-án elhunyt Vadász György, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, szobrász, a Nemzet Művésze.

Tervezői munkásságához olyan épületek tartoznak, mint például a Gellérthegyi víztározó, a zalaegerszegi Csipkeházak, a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központ, vagy a vadregényes környezetben épült sényei Kemence kápolna, ahová 2023 nyarán mi is ellátogattunk. (Fotó: Részlet az Építészfórum 2021-es interjújából)

SZŰK UTAKON A HEGYRE

Zalaudvarnok irányából érkezünk Zalaszentlászlóra, és elhagyva az Aranypatak panziót balra fordulunk egy sokadrangú mellékútra. Az egyenes aszfalt idő után kanyargósra vált és szűkül is, – Most a szemből jövő inkább maradjon otthon – elmélkedem, és a helyes útirányt a hegytetőn lobogó magyar zászló adja, az ország egyik legnagyobb zászlója.

Szent Lászlóról nevezték el a szőlőművelést magán már csak elszórtan viselő hegyet, ahová a kétezres évek elején költözött Szilágyi István és neje, Galácz Zsuzsanna, a Kemence kápolna építtetői. A kápolna bár magánbirtokon áll, de nem elkerített területen, Szilágyiék takaros otthonának szomszédságában.

Autónkat még a hegytető elérése előtt az út mentén hagyjuk és gyalogosan baktatunk a júliusi kánikula eme fák, bokrok, virágok ölelte kelleme felé.

Istvánék kertajtaján ott a telefonszám, ha a látogató épp zárva találná az ökumenikus kápolnát, vagy szeretne időpontot egyeztetni esküvőre, mert bizony a hely vadregényes romantikája idecsalogatja a frigyre készülőket.

Nyugdíjas csoporttal futunk össze, ők már hazafelé indulóban, – Nyitva van ám! – kiáltja utánunk egy szalmakalapos úr, mi pedig mielőtt betérnénk a szent épületbe, körsétát teszünk Vadász György megkapó, különleges alkotása körül.

Lenn a völgyben Sénye falucska pihen, körös-körül a zalai dombok gubbaszkodnak, ez az a hely, ahol az elrévedezőnek minden évszak megadja a maga szépségeit.

Tájkép a Kemence kápolnánál

TYÚKÓL IHLETTE

Persze a látogatást megelőzően felkészültem, az Építészfórum videójából szerzem az információt, miszerint Vadász György egy bácskai tanya tyúkóljáról készült fényképet vett alapul a kápolna tervezésénél.

Tájolása keleti, belül tégla, külső homlokzata kőből rakott, héjazata beton. Színes üvegekből készült a keresztet formáló “ablak”, a fény sokszínűsége játszadozik a belső kerek térben.

Aki csak teheti, zarándokoljon el a természetközeli kis kápolnába, ahol a vadon és az ember kicsit ismét közelebb kerülhet egymáshoz.

“Semmit nem lehet sem elkezdeni, sem folytatni, sem befejezni szerelem nélkül. Mert az mindennek a megáldója és a megrontója.”

Vadász György

(1933-2024)

Nyitókép: ha a völgyből közelítjük meg a Kemence kápolnát