Happening

Emlékszel még a menza szagokra? – Most nosztalgiázhatsz!

Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben. Budapest, Kecskemét és Sopron után Szombathelyre érkezett a Menzán innen-Menzán túl vándorkiállítás. Január 30-án ott voltunk a tárlatmegnyitón a Smidt Múzeumban.

Öblös fazekak az 1950-es évekből, gyerekek véleményei a menzáról, interaktív játék az „ételekkel” és sok hasznos információ a közétkeztetés világából- többek között ezek várják az érdeklődőket, nosztalgiázókat a szombathelyi Smidt Múzeum legújabb időszakos tárlatán.

2018 és 2023 között kilenc településen vizsgálták a menzák működését dietetikusok és néprajzkutatók. Kutatási eredményeiket is felvonultatja a kiállítás, például megtudhatjuk, hogy jobban fogy a leves, ha mindenki magának szedhet belőle annyit, amennyit jóízűen el tud fogyasztani.

Menzai recepteket is olvashatunk a tárlaton

EGYMÁS IRÁNTI ODAFIGYELÉS

Kooperációval született a Menzán innen – Menzán túl kiállítás, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésével valósult meg a tárlat.

Szombathelyen a Smidt Múzeumban ezzel az izgalmas vándorkiállítással indul az év, mondta a megnyitón Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója. Horváth Soma alpolgármester a köszöntőjében megemlítette:

– Az iskolások közel fele hosszú ideje része az iskolai étkeztetésnek és ez az arány Szombathelyen kimagasló. A főzés nem csak a mindennapjaink része, hanem a a szeretet kifejezésének egyik legszebb eszköze, és az étel megosztása az egymás iránti odafigyelés része.

Megtudtuk, hogy anno Horváth Soma menzás kedvence a rántott hal volt, amit az iskolában péntekenként kaptak ebédre.

Dr. Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója is részt vett a rendezvényen. Elmondta, hogy közgyűjteményük a világon egyedülálló, hungarikumnak számít, ez a tárlatuk pedig reflektál a kortárs jelenre. Róbert iskolásként a nagykőrösi bíróság menzájára járt és mivel az édesanyja egy másik intézmény élelmezésvezetője volt, mindig kérdezte a fiát: „az volt-e az étel, amit küldtem?” – A menza egy közösségi élményt ad – hangsúlyozta Dr. Török Róbert.

Az egykori Alföldi Porcelángyár jellegzetes étkészlete az 1970-es évekből szintén a tárlat része

„LEGYEN TÖBBSZÖR RÁNTOTT HÚS”

Térkép segítségével betekintést kapunk abba is, hogy a különböző korszakokban kik üzemeltették a menzákat, láthatunk a közétkeztetésről régi fotókat és akinek kedve szottyan, összeállítja saját kedvenc menzás ebédjét is vagy tippelhet a fiolákba zárt szagmintákra.

Rózsás Anikó, a Szombathelyen iskolai közétkeztetés feladatát végző HUNGAST ELAMEN Zrt. területi igazgatója a beszédében kiemelte: szupermenza került a fókuszba, amely szabad szedéses tálalási forma és a szakterület legnagyobb változását hozza el, jelentősen csökkentve az ételhulladék mennyiségét is.

Egyik kedves eleme a tárlatnak az üzenőfal, ahol gyermekek írták le véleményüket a menzáról, mint pl. „legyen a mamám a szakács”, „legyen svédasztalos” vagy „legyen többször rántott hús”. A megnyitó cukiságfaktorai Lotti és Lili, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói voltak, akik Lackfi János betűtésztáról és rántott húsról szóló verseit szavalták el.

Lotti és Lili verseket szaval, a háttérben balról jobbra: Csapláros Andrea, Dr. Török Róbert, Horváth Soma, Rózsás Anikó

Menzán innen – Menzán túl a szombathelyi Smidt Múzeumban 2025. január 30-tól 2025. május 31-ig.

Nyitókép: Látogatók a Menzán innen – Menzán túl kiállítás megnyitóján a szombathelyi Smidt Múzeumban 2025. január 30-án.