Happening

Erő és élmény merítése Isten házában az Orgonák Éjszakáján

Idén már négy kontinens 25 országában szólaltak meg az orgonák május 18-án, az Orgonák Éjszakáján. Hazánkban a Filharmónia Magyarország rendezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával koncerttermek és templomok adtak otthont a páratlan zenei élményeknek. Dozmaton a Szent György-templomban Adonyi Dávid egyházzenész és a Toronyi Plébánia Kórusa koncertezett.

– Köszöntöm a megjelenteket, akik otthon hagyták minden tevékenységüket, és időt szántak arra, hogy erőt és élményt merítsenek Isten házában a további életük küzdelmeihez – fogadta az egybegyűlteket Haller László, toronyi plébános.

Jancsurák Rita, Dozmat község közösségszervezője megnyitóbeszédében elmondta: a Petőfi Kulturális Program ősszel tette közzé a választható programok listáját, amelyben az Orgonák Éjszakája esemény is szerepelt. – Szinte azonnal erre esett a választásom, hiszen van egy csodálatos templomunk, összetartó közösségünk, ahova érdemes hangversenyt hozni – fogalmazott Rita.

BONYOLULT SZERKEZET

Az orgona már i.e. 3. században ismert volt. Eleinte az uralkodók udvarában a színpadok hangszereként szólalt meg, később került át a templomokba. Magyar orgonákról a 15. századtól vannak adatok. Az évszázadok során kialakult bonyolult szerkezetet az orgonaház rejti.

Magyarország legnagyobb templomi orgonája a szegedi Dómban található. 9040 síppal és 130 regiszterrel rendelkezik, 1928–1930 között épült és ez Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája.

A dozmati templom orgonáját vélhetően egy osztrák mester készítette, átépítését 1925-ben végezték. A koncert részeként Adonyi Dávid bemutatta a hangszert, külön-külön megszólaltatva az egyes hangsorokat.

A dozmati templom orgonája

Adonyi Dávid zenei tanulmányait 2001-ben kezdte Pápán az Allegro Alapfokú Művészeti Iskolában gitár-és zongora szakon.

2013-ban kántori oklevelet szerzett a Veszprémi Érsekség Kántorképzőjében.

2007-től segédkántor szülőfalujában, majd a magyarpolányi plébánia kántora 2013 és 2022 között.

Mindennapi életben pedagógus.

2018-ban földrajz-környezettan-természettudomány, 2020-ban ének-zene szakon végzett.

2022-től a toronyi plébánia kántora és a Plébániakórus vezetője.

PARADICSOM MEGHÓDÍTÁSA

Az orgonaprogram repertoárjában többek között Bach, Liszt Ferenc, Händel zeneművei csendültek fel. A jelenlegi felállásban 2022. márciusában alakult Toronyi Plébániakórus vegyeskara a Dona nobis pacem, Ave Maria, Jesu bleibet meine Freude és a Meghívtál, hogy vízre lépjek dalokat adta elő.

A kórus tagjai a mindennapokban különböző területeken dolgoznak, vagy már nyugdíjas éveiket töltik, de a zene iránti szeretet összeköti őket.

Vangelis: Conquest of paradise (Paradicsom meghódítása) című darabjával zárult a dozmati Orgonák Éjszakája.

Nyitókép: Adonyi Dávid egyházzenész a dozmati Szent György-templom orgonáján játszik az Orgonák Éjszakája rendezvényen 2024. május 18-án.