Happening

Értéktárba került Szombathelyen az “angol beteg” szellemi öröksége is

Március 25-én ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a Szombathelyi Települési Értéktár.

A Városháza Eszter termében tartott jubileumi rendezvényen okleveleket adtak át az Értéktárba került ötven szellemi, anyagi, természeti és közösségi érték felterjesztőinek, ezen közkincsek gondozóinak, megőrzőinek.

– Ezen értékek mögött mi vagyunk, az őseink élete, múltunk, jelenünk, jövőnk és ami összeköti mindezt, az az identitásunk – mondta köszöntőjében dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.

A Szombathelyi Települési Értéktár 10 éves jubileumi ünnepségén köszönti a vendégeket dr. Nemény András, a Városháza Eszter-termében 2024. március 25-én

NEMZETI ÉRTÉKEINK GONDOZÁSA

2012-ben a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet alapján kezdődött el országszerte a magyar értékek gyűjtésének és őrzésének folyamata.

Szombathelyen 2014. március 25-én alakult a Települési Értéktár Bizottság, hogy koordinálja a városban található nemzeti értékeket, olyan kategóriákban mint épített környezet, kulturális örökség, agrár- és élelmiszergazdaság, természeti környezet, ipari és műszaki építmények, sport, vendéglátás, turizmus.

Szombathelyen az Értéktárba olyan országos szinten is ismert közkincsek kerültek, mint például a Savaria Történelmi Karnevál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Falco KC, vagy a Szent Márton temető.

SZÍVÜGYÜNK: AZ “ANGOL BETEG”

Kevesen tudják, de az “angol beteg” néven a mozivásznon híressé vált valódi hős, Almásy László ezer szállal kötődik Nyugat-Magyarországhoz. Egyrészt Borostyánkő településen – ami a trianoni békeszerződésig Vas vármegye Kőszegi járásához tartozott – született, másrészt huzamosabb ideig élt Kőszegen és Szombathelyen is.

Prof. dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese révén Almásy László szellemi öröksége is bekerült a Szombathelyi Területi Értéktárba.

Ezen sorok szerzője szenvedélyes Almásy-rajongó, és a közeljövőben a Brogue- Talpunk alatt a világ honlap picit Almásy nyomdokaiba lép, Kubassek János Almásyról írt életrajzi könyve és Michael Ondaatje: Az angol beteg című műve alapján.

BÁRKI FELTERJESZTHET

Kéner Balázs, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője, a rendezvény házigazdája elmondta: alapelvük nem a mennyiség, hanem a minőség, és arra kérte a hallgatóságot, járjanak nyitott szemmel, hogy minél több helyi értékkel gazdagodjon a Szombathelyi Értéktár.

Éles Krisztinától, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatójától megtudtuk, hogy az értéktárba bárki, így akár magányszemély is felterjeszthet értéket, akár elektronikus úton is, a https://szombathelyiertektar.hu oldalon.

Nagy Jácint fotósra (jobbról, széken áll) összpontosítanak az oklevelet átvevők

Bujtás Ervin énekes-dalszerző Szombathely című dalát adta elő a jubileumi ünnepségen:

“Az értéktár egy kincsesláda, ami közösséget teremt és bővíthető.”

dr. Nemény András

Nyitókép: Almásy László szellemi öröksége is bekerült a Szombathelyi Területi Értéktárba