Sorok között

Estére gazdára talált az uzsoráskaland minden példánya

180 évvel ezelőtt, 1843. december 19-én jelent meg első kiadása az egyik legnépszerűbb – ha nem a legnépszerűbb – ünnepi történetnek.

GONOSZBÓL SZELÍD

Charles Dickens nagysikerű meséje, a Karácsonyi ének az elmúlt 180 évben számos film, sőt opera alapjául szolgált, a történet igazi ünnepi klasszikus és helyenként hátborzongató részei ellenére mély mondanivalóval bír.

Ebenezer Scrooge, az öreg uzsorás, a város legutálatosabb és legellenszenvesebb személye. Miután őt felkeresik a szellemek, pálforduláson megy át. A kísértetek rávilágítanak a férfi életének nagy hibáira, és az addig gonosz és zsugori vénember karácsony reggelén új emberként ébred, kedvesen kezd viselkedni a környezetével, mondhatni: megszelídül.

Patrick Stewart mint Ebenezer Scrooge az 1999-es Karácsonyi ének című filmben

ESTÉRE ELFOGYOTT

Az agg Scrooge történetét sokan ismerik, viszont azt kevesen tudják, hogy a novella első kiadásának minden példánya már a megjelenés napján elfogyott. Dickens sikerét segítette a viktoriánus korszak karácsonyi ünnepkört megújító mozgalma, amikor is újra fontossá vált a családi összejövetelek meghittsége, a tánc és a játék iránti lelkesedés, és természetesen a leglényegesebb: a nagylelkűség gyakorlása.

Dickens 1849-től az 1870-ben bekövetkezett haláláig összesen 127 alkalommal olvasta fel nyilvános előadáson a történetet, amely azóta is töretlen sikernek örvend, legyen szó akár könyvről, akár filmes változatról.

“Ha a karácsonyünnep közeledett, világosan éreztem és tudtam, hogy az év legszebb időszakához értem. Mert ez az ünnep – eltekintve szent jelentőségétől és eredetétől, ha ugyan el lehet ettől tekinteni – a megértés, a szeretet, a jótékonyság áldott ünnepe volt számomra.” (Részlet Charles Dickens: Karácsonyi ének című művéből)

Charles Dickens: Karácsonyi ének, Officina, Budapest