Sorok között

Európa a “magyar csoda” néven emlegette, máig nem sikerült megdönteni a rekordját

150 évvel ezelőtt, 1874. március 17-én született a “legyőzhetetlen csodakanca”: Kincsem.

Tulajdonosa, a magyar nagybirtokos, mezőgazdász, úrlovas és lótenyésztő Blaskovich Ernő szerint Kincsem nem veretlen, hanem verhetetlen volt.

Angol telivér fedezőmén volt az apja, aki Viktória brit királynő magánméneséből került Kisbérre. Anyja szintén angol telivér volt. Krúdy Gyula egy 1926-os cikkben így ír róla:

Kincsem volt az, aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon.

Kincsem Emil Adam festményén, 1878

GYŐZELEM GYŐZELEM HÁTÁN

Versenyzői pályafutásának négy éve alatt Kincsem soha nem betegedett meg, megőrizte versenyképes állapotát. 13 versenypályán 54 alkalommal versenyzett és mind az 54 versenyt megnyerte. Érdemeit növelte, hogy kancaként győzte le a méneket.

Európában a “magyar csoda” néven emlegették, Magyarországon a “legyőzhetetlen csodakanca” titulussal vált a magyar lósport büszkeségévé.

Emlékezetes futama az 1878. szeptemberében Baden-Badenben tartott verseny volt, ahol döntetlent ítéltek a bírók. Blaskovich nem fogadta el az eredményt, az akkori szabályok értelmében kérhette a táv újrafutását. Ekkor Kincsem már nagy fölénnyel nyert.

VERSENYEK UTÁN

Hatéves korára Kincsem lábizületei olyannyira megkoptak, hogy Blaskovich abbahagyatta a versenyeztetését, és pályafutását mint tenyészkanca folytatta, öt kiscsikót ellett.

1887-ben, ötödik csikójának ellését követően megbetegedett, gyomorgörcsök kínozták. Tizenhárom éves korában, épp a születésnapján, március 17-én múlt ki.

Rengeteg írás és festmény készült róla, szobrot is emeltek a tiszteletére, nevét őrzi a budapesti Kincsem Park, sőt, aszteroidát is neveztek el a világhírű versenylóról. 2017-ben Herendi Gábor rendező készített kalandfilmet Kincsem és kora életéről.

ÖRÖKRANGLISTA

Kincsem az 54/54 győzelmével mind a mai napig vezeti a minden idők veretlenségi örökranglistáját. Az ausztrál Black Caviar (2006) 25/25 futamgyőzelemmel a második.

A magyar lóversenyzés és lótenyésztés az 1910-es években már-már vetekedett az angol színvonallal, aztán az első világháború és Trianon után sajnos visszaesett. A Blaskovich-család 80 éven át fenntartott kiváló ménese 1944 őszén megsemmisült.

1944-ben jött a nagy vihar, s az ország legrégibb, legértékesebb és legeredményesebb, világviszonylatban is megbecsült magánménese 80-ik évjáratában, pár hónap alatt 100%-ban elpusztult…”

Blaskovich János mezőgazdász

Nyitókép: Részlet a Kincsem című 2017-es filmből