Happening

Fabatkával fizettek a finomságokért

Ez nem az a vásár volt, ahol a kínálat fabatkát sem ért.

Ötletesen, fából készített érmével, azaz fabatkával lehetett fizetni a vásáron

Egy darab fabatkát száz forintért lehetett venni november 24-én az Apáczai Waldorf Általános Iskola karácsonyi vásárán, ahol a házi készítésű finomságokat 1 ill. 2 fabatkáért kínálták a gyerekek és szüleik.

– A nyolcadik osztályos diákok gyártották le a fabatkákat – mesélte az egyik szervező -, pontosan nem tudom milyen technikával, de amint látható, szépen megmunkált fa karikák ezek, még hangulatosabbá teszik ezt az iskolás karácsonyi vásárt, ahol házi készítésű süteményeket, kézműves ajándéktárgyakat kínálunk az érdeklődőknek.

Csokis kosárka, marcipános szelet és kókuszgolyó 5 fabatkáért, vagyis 500 forintért

Mi AZ A FABATKA?

A fabatka kifejezés a cseh batka szóból ered, ami aprópénz volt és Magyarországon a 16. században került forgalomba. Nagyon keveset ért, három darabért adtak egy krajcárt, sokan minél előbb meg akartak tőle szabadulni, ezért előfordult, hogy négy fabatkát is kínáltak egy krajcárért cserébe.

A “fa” az értéktelenség nyomatékosításásra szolgált, ellentétben az arany, ezüst és réz szavakkal, amelyek fokozták egy dolog minőségét, míg a fából készült csupán nevetséges utánzatát jelentette a valódinak. Akkortájt a fa, mint anyag mindenki számára bőven rendelkezésre állt ellenérték nélkül, így került bele a nyelvbe a “Fabatkát sem ér” mondás, vagyis nem ér semmit.