Happening

Fák harmata hulljon selyemruhámra: kimonókiállítás Kámonban

Japán babákon szemléltetett kimonótörténeti kiállítás nyílt június 18-án Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban.

Persze a nyitóképen látható kislány valódi, és igazán frappáns ötlet volt a rendezők részéről, hogy a gyermeket a tárlatmegnyitón japán népviseletbe öltöztették. A tárlat megálmodója a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi szervezete. Ők a város és a TDK támogatásával már közel hetven rendezvényt tudhatnak maguk mögött az elmúlt 15 évben.

Mi egyébbel vehette volna kezdetét a megnyitó, mint a japán költészet jellegzetes versformájával, a haikuval. Schmitt Naomi adta elő Matsuo Basho, a 17. században élt japán költő két alkotását. A haikut kétszer kell elolvasni, “másodjára azért, hogy átérezd” – állította anno Matsuo Basho.

őszibarackfák
harmatuk hadd hulljon
selyemruhámra
(Fordította: Terebess Gábor)
SAJÁT GYŰJTÉS

Hakamától a földig érő, lebegő ujjú furisode viseleten át a szamurájok jellegzetes kamishimo öltözékéig végigkísérhetjük a kimonók történetét, felöltöztetett babák és információs táblák segítségével.

– Már Szombathelyhez tartozik a magyar-japán barátság, lelkes követőtáborra talált itt a városban, és külön öröm, hogy a kiállítás az arborétumban valósult meg, mert nem csak a belvárosban, hanem itt is érdekes programok vannak – fogalmazott megnyitóbeszédében Dr. László Győző alpolgármester.

Schmitt Csilla, a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társaság egyesületi elnöke már tizenöt éve gyűjti a japán babákat. Bár a kisebbek otthon maradtak, de így is 55 baba került vitrinekbe, kiállítóasztalokra. Ebben a formában ez a tárlat eddig csak Mosonmagyaróváron járt és most itt, a Kámoni Arborétumban.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: ez a tárlat a japán kultúra állandóságát jelképezi, hiszen a kimonókat napjainkban is használják Japánban.

OKTÓBERBEN JAPÁN NAP

Közel 3000 fős rendezvénnyé nőtte ki magát 2009 óta a Japán nap, amelyet idén október 5-én tartanak Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban. A rendezvény célja, hogy a japán kultúrát megismertessék az emberekkel. Idén akita kutyák bemutatója is várja a Japán napra érkezőket.

A “Kimonótörténeti kiállítás japán babákkal” című kiállítás tulajdonképpen egy kedvcsináló az őszi eseményhez. Rendkívül érdekes, ismeretterjesztő, és még régi fényképekkel is kiegészült. Július 21-ig látogatható Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban.

“Sokféle kimonóm van, de ebben a hőségben inkább nem vettük fel, a gyermekre is az egyszerűbb változatát, a yukatát adtuk.”

Schmitt Csilla

Nyitókép: Arena yukata japán népviseletben a tárlatmegnyitón 2024. június 18-án.