Happening

Galaxis útikalauz gombaékszerektől a fiktív kávémárkáig, nem csak stopposoknak

Május 24-én debütált az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék végzős hallgatóinak diplomakiállítása Szombathelyen, az Új Irokéz Galériában.

42. Ismerős ez a szám mindazok számára, akik olvasták Douglas Adams regényfolyamát, a Galaxis útikalauz stopposoknak című klasszikus művet. A történet számítógépe, Bölcs Elme válaszol ezzel a számmal a kérdések kérdésére: Mi az élet?

Nos. Az élet – többek között – egy fényfolyosó, ízeltlábúak szigete tollrajzon, ékszerkollekció gombákból, szecessziós teacsomagolás, önarckép vegyes technikával, mondatok amiket gyakran mondogattak nekünk, mint pl. az úgy sem fog menni…

Az élet egy gyermekrajz óriási színezőbe újratöltve, jövőkép kollázson, kiöltött nyelv, arcképed a tükörben, hétköznapi sztárok gipszből, animáció loopban az álmatlanságról és a szorongásról, vagy egy fiktív kávémárka arculati terve.

Mindezeket te magad is szemügyre veheted, hiszen a felsorolt témák képezik annak a 18 végzős diáknak az alkotásait, amelyek a 42 – Az élet, a világmindenség meg minden égisze alatt kaptak helyet az Új Irokéz Galériában.

MAGAS FOKON

Dr. Borhy László az ELTE rektora köszöntőjében elmondta: láthatjuk milyen sokféleképpen lehet kifejezni érzelmeket, hangulatokat, és ezáltal formálni a világot és összekötni az embereket.

Legyen a jövőjük is olyan izgalmas, mint ezek az alkotások- fogalmazott a rektor.

Fontos mérföldkő a kiállítás, zárás de ugyanakkor kezdet is, út a jövőbe. Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere megnyitóbeszédében kiemelte: Szombathely városában a vizuális képzést magas fokon oktatják a pedagógusok, és magas fokon művelik az alkotók, méltó művészi értéket képviselnek.

ÚJ TERÜLETEK FELÉ

Kovács László művészettörténész, a Vizuális Művészeti Tanszék egykori hallgatója is üdvözölte a szép számmal összegyűlt közönséget. Köszöntőjében kitért arra is, hogy összetartó, de kifelé is nyitott alkotói kollektíva mutatkozik be a tárlaton, amelynek egészére a pluralizmus jellemző, mégis érezhető az egység.

A kiállítás emléket állít a nemrég elhunyt Szabó Eszter Ágnes képzőművésznek, aki a végzős diákokat az egyik kurzuson ismertette meg a Galaxis útikalauzzal, azon belül is az ominózus élet értelme kérdéssel.

Kovács László hangsúlyozta: mindig legyen bátorság továbblépni új területek felé és a szemléletet megújítani.

Kiállítók:

BURANITS Bertina, DÓRA Szófia Fanni, FALTIS Roberta, GALGÓCZI Nóra, HARCSÁS Eszter Krisztina, IGALI Virág, KÁMÁN Karolina Júlia, KIRÁLY Klaudia, KOVÁCS Gábor, MIKLÓS Mirabel Veronika, MOLNÁR Fruzsina, NAGY Emese, PAYER Annamária, SÁNTHA-VASS Beatrix, SZABÓ Edina, TAKÁCS Enikő, VARJÚ Rebeka Noémi, ZELKÓ Jázmin

A tárlat június 1-ig látogatható, keddtől csütörtökig 14-18 óra között, szombaton 10-14 óra között.

Nyitókép: hétköznapi sztárok gipszből és hús-vér látogatók a tárlatmegnyitón május 24-én az Új Irokéz Galériában