
Gyerekek is aktívan közreműködtek a közösségi disznóvágáson
Véres hurka, májas hurka, katlan-üstben toros káposzta és minden ami szem-szájnak ingere, vagy ahogyan Petőfi írja a Disznótorban című versében: „Valamint e sültre/A mi szánk:/Mosolyogjon a sors/
Szája ránk”. A győr-moson-soproni Újkér település vidám hangulatú disznótorán jártunk.
Február 8-án kora reggeltől nagy a nyüzsgés az újkéri Polgármesteri Hivatal mögötti rendezvénytéren. Amikor odaértünk, a disznó már megpörzsölve feküdt a saroglyán, ezen az egymás mellé erősített rudakból álló, négy fogóval ellátott szállító eszközön. Már hajnali hatkor alágyújtottak a katlanoknak, a közösségi farsangi disznótor főszereplője, a 115 kilós sertés, Rábapatyról érkezett.
– A falu kifogyott az állatállományból – mondta Kovács Attila, az Újkéri Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke -, ma már csak egy-két háznál foglalkoznak disznótartással, régen minden háznál volt disznó, minden második háznál pedig tejelő tehén, és olyan ház, ahol legalább tyúkot, kacsát, libát ne tartottak volna, nem is volt.
ÖSSZEFOGÁST KEZDEMÉNYEZNEK
1993 óta működik az Újkéri Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, jelenleg 18 taggal, zömében idősebbek, és vannak segítőik, támogatóik is. Attila és Pali barátja tavaly karácsonykor szinte egyszerre vetették fel az ötletet, hogy vágjanak a falu számára disznót. – Közösséget és összefogást próbálunk kezdeményezni – hangsúlyozta Attila – , sajnos anno a világjárvány is rátette bélyegét az emberek közvetlen kapcsolattartására, a disznóvágás egy kis szelete a falusi életnek, régen ez olyan esemény volt, ami összefogta a családot.
Az első alkalommal rendezett disznótor megvalósításában az önkormányzat is partner volt. Sulyok Balázs József polgármestertől megtudtuk, hogy a disznótoros ételekből 13 órától becsületkasszás fogyasztásra várják a látogatókat, a befolyt összeget az önkormányzati tulajdonban lévő tájház felújítására, állagmegóvási munkákra szánják.


PÁLINKÁTÓL A PÖRKÖLTIG
Segítő kezekből nem volt hiány. A pörzsölést mosás követte, aztán rendfára húzták a disznót, és megkezdődött a feldolgozás, zsigerelés, darabolás. Gyerekek is csatlakoztak az egyes folyamatokhoz, pl. fogták a malac lábait, és ők voltak azok is, akik örömest csipkedtek a bürkéből, a malac nyers bőréből.
A további darabolás és csontozás a bontószéken történt, ahonnan a belsőségek és a disznópofa az abálólébe került, és külön üstökbe pedig a toros káposztának és a csülökpörköltnek valók. Tárcsán és sütőkben pecsenyék pirultak, a hideg széltől és az ízes pálinkáktól az orrok virultak.
Készült még véres hurka, májas hurka és töltöttek kolbászt is. Az asszonyok otthon sütött édes-és sós finomságokkal érkeztek, a helyi pékség kenyereket ajánlott fel a rendezvényre, az italokat a férfiak hozták.
Jó hangulatú, ízletes ételekben és italokban bővelkedő közösségi disznótoron vettünk részt.










Nyitókép: Pali (narancssárga sapkában) nekiáll bontani a disznót, a gyerekek tartják a sertés lábait 2025. február 8-án Újkéren, a Polgármesteri Hivatal mögötti rendezvénytéren.
Ezeket is érdemes megnézni

Forró források otthonai
2024.01.06.
Kezeink kincsei: továbbviszi a kézműves hagyományt a tanakajdi kis csapat
2024.01.29.