Sorok között

Hegesztőből lett a világ legemlékezetesebb Zorroja

100 évvel ezelőtt, 1924. január 14-én született Guy Williams amerikai színész, aki Walt Disney televíziós sikersorozatával, a Zorroval vált világhírűvé.

JÓKÉPŰ VÍVÓ

Eredeti neve Armand Joseph Catalano volt, családja Szicíliából vándorolt Amerikába. Imádott énekelni, és kamaszkorában megtanult vívni is. Szülei szerették volna ha a fiuk viszi tovább az apai vállalkozást és biztosítási ügynök lesz, ő azonban szakított a hagyománnyal.

Dolgozott hegesztőként, áruházban eladóként és volt könyvelő is. Az 1940-es években vette fel a Guy Williams nevet és fotóját elküldte egy modellügynökségnek. Így indult a karrierje. Kezdetben reklámfilmekben játszott és kapott kisebb filmszerepeket is.

Az igazi áttörést Walt Disney 1957-től forgatott tévés sorozata, Don Diego de la Vega, vagyis Zorro megformálása hozta el számára. Disney olyan színészt keresett Zorro szerepére, aki tud énekelni, vívni és jóképű is. Guy tökéletesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Guy Williams, mint Zorro a televíziós sorozatban

MINDENÜTT Z BETŰK

Az 1957-1959 között futó sorozat a kritikusok és a közönség szerint is a legjobb és legemlékezetesebb Zorro-alakítás. Guy Williams álarcos hőse humoros úriember, aki könnyed eleganciával bánik el a gonosztevőkkel, mindvégig megőrízve emberségét és jóindulatát.

A 25 perces részek szerte Amerikában milliókat ültettek képernyő elé, a legmagasabb nézettségű műsor volt. Zorro közismert Z jele, amelyet a sorozatban kardjával vésett ajtókra, falakra, bekerült a tömegkultúrába és a valóságban is rengeteg helyen tűnt fel a Z betű.

Nagy népszerűsége ellenére Guy Williams a Zorro-sorozat forgatásának befejezése után csak kisebb szerepeket játszott, 1965-ben pedig fel is hagyott a színészettel. Argentínában telepedett le és ott is hunyt el 65 éves korában.

Zorro lefegyverzi ellenségét-filmjelenet

“Nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek azon vágyát, hogy segítsenek a válságban.”
Guy Williams