Happening

Hétdombi jótékonysági majális veterán járművekkel, zenével, mókával

Nosztalgia majálison vehettek részt mindazok, akik május 1-én ellátogattak a vasi Nádasd településre.

A Közösség-Tér-Nádasd, Nádasd Községi Önkormányzat és az “Együtt Nádasdért” Egyesület szervezésében létrejött jótékonysági rendezvény célja a gyermekek álmának megvalósítása: a település közösségi tereinek kialakítása.

Adomány jelleggel a rendezvény helyszínén, a Kultúrpajtánál lehetett megvenni a majális fizetőeszközét: a deszkajegyet. A jeggyel a látogatók a sütödéknél és a mókás ügyességi feladatoknál fizethettek.

– Ez az első majálisos rendezvényünk, amit kifejezetten a Közösség – Tér – Nádasd program miatt hoztunk létre, szerintem minden program népszerű lesz – mondta az eseményt megelőzően Földes Tímea szervező, az “Együtt Nádasdért” Egyesület elnöke.

SZALAGOK, PEZSGŐ, MÁJUSFA

Elmaradhatatlan része a majálisnak a májusfaállítás. Nádasdon is ezzel indult a program. A férfiak leágazták, lehántolták a közel 10 méter magas fenyőt, a lányok színes szalagokkal díszítették, és persze pezsgő is került rá.

Tímea rögzíti a pezsgőt
Utolsó simítások

VETERÁN JÁRMŰVEK TÁRLATA

Akit megbabonáz a technika, végigmustrálhatta a majálisra érkező veterán autókat, motorokat. Jöttek – többek között – Wartburgok, Skodák, Zsigulik, Trabantok, és egy különlegesség: a Magyarországon egyedüli Studebaker Commander V8 Starlight Coupe 1953-ból.

Tulajdonosa, a zalaegerszegi Erik, Belgiumból vásárolta másfél évvel ezelőtt. Az autó belseje teljesen eredeti, megőrzött állapotú. Erik anno a tévében látott egy műsort veterán autó tulajdonosról, ez ösztönözte, hogy neki is saját veterán kocsija legyen.

Krisztián Szombathelyről futott be egy 1979-es Simson Swalbe motorkerékpárral. 2007-ben vásárolta, mindent maga újított fel. Nyaranta a Balaton körül tesznek tiszteletkört, egyéb Simson motorok társaságában.

A rendezvény részeként a látogatók bekérezkedhettek egy-egy veterán járgányba, hogy körbe kocsikázzák a települést. Mi a szentgotthárdi Ferenc autójába, egy 1974-es Ford Taunusba szálltunk be. A járművet Magyarországon helyezték először forgalomba, Ferenc hobbiautóként használja, ami néha esküvői kocsi funkciót is betölt.

MÓKÁZÁS FINOMSÁGOKKAL

Íjászat, ulti, lovaglás, célba dobás várt kicsiket és nagyokat, a gumicsizma hajítás versenyszámot is kipróbálhatták az igazán elhivatottak, sőt, a régi majálisok favoritja, a zsákban futás is szerepelt a repertoárban.

Virsliből és palacsintából sem volt hiány, leöblítve bambival vagy sörrel, kinek-kinek az ízlése szerint.

Fellépett az Avalon Színház Katicalány és Csigafiú történetével, katonadalokat énekelt a helyi Dalárda, késő délután az Övön Alul zenekar adott koncertet.

– Nagyon sokan érkeztek, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok érdeklődő lesz – mesélte Tímea a búcsúzásunkkor.

Nyitókép: A nádasdi férfiak együttes erővel helyére állítják a májusfát 2024. május 1-én

Nádasd település következő jótékonysági rendezvénye május 10-én a Pajtavásár.