Happening

Hímtagja világszerte ismert, de a hátsója is nett

Hófehér domborulatok és homorulatok gyönyörködtetik a látogatókat a Galleria dell ́Accademia falai között Firenzében.

Jegyet érdemes hetekkel az érkezés előtt, elővételben váltani, máskülönben órák hosszat tart a várakozás, sok esetben az utcán, a több méteres sorban. Persze az elszánt műkedvelőket még ez sem zavarja, csak végre személyesen is megcsodálhassák Michelangelo kiváló alkotását: a Dávid szobrot.

Elővételben váltott jeggyel és helyi idegenvezetőnkkel, Ginával érkezünk. Gina hamisítatlan olasz elevenséggel elegyedik beszédbe a biztonsági őrrel, aki máris vezet minket az ellenőrző kapuhoz. Nincs apelláta, az átvilágítás jelzi kistáskánk dobozos üdítőjét, az bizony nem vihető be, tegyük a megőrzőbe.

Látogatók az előcsarnokban

POLGÁRI SZABADSÁGJOGOK VÉDELMEZŐJE

Dávid, az egyetlen márványdarabból kifaragott, 5,17 méter magas szobor Michelangelo életművének zseniális alkotása. Az Opera del Duomo megrendelésére készült, annak apropóján, hogy Firenze felszabadult a Medici-uralom alól. Ezt szimbolizálva választották témaként a bibliai hőst, Dávidot.

Az 1504-ben készült remekmű hamar Firenze megbecsült szobra, a polgári szabadságjogok védelmezőjének jelképe lett.

Hímtagja világszerte ismert

MODELLGYŰJTEMÉNYEK

Eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára szolgált műteremként az építmény, amely ma már mint galéria funkcionál, és Dávid szobrán kívül egyéb Michelangelo alkotásokat és a nagy mester kortársainak munkáit, gipszmodelleket, valamint régi hangszereket és a 13-19. század közötti firenzei mesterek festményeit is megtekintheti a látogató.

Természetesen legnagyobb a torlódás Dávid előtt, de mindenki türelmesen kivárja, hogy a korábban érkező vendég szelfit készíthessen az anatómiai csodával. Az igazán elhivatottak körbe is sétálják az impozáns testet, a megrögzöttek pedig helyet foglalnak a szobor mögött lévő padon, hogy behatóan tanulmányozzák Dávid formás tomporát is.

– Lehet most látom utoljára – mondja Gina és megtudjuk, nagy valószínűséggel mi vagyunk az utolsók, akiket az Akadémiára kísért, mert bármily fantasztikus, tíz év távlatából már ez a foglalatosság is monotonná válik.

Dávid formás tompora