Happening

Hímzéssel teszik egyedivé a használati tárgyakat a táplánszentkereszti asszonyok

Tavaly teljesítették a gyönggyel kötés szakkört, idén Békés megyei hímzéssel kápráztatnak el bennünket a táplánszentkereszti asszonyok.

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megvalósuló, A Szakkör elnevezésű programon jártunk a táplánszentkereszti Németh Lajos Művelődési Házban, hogy betekintsünk az egyik régi népi iparművészetünk, a Békés megyei szűcshímzés kulisszatitkaiba.

– Kell ehhez a tevékenységhez alapgyakorlat, kézügyesség és kitartás – mondta Dávid-Tóth Andrea művelődésszervező, aki maga is elvégezte a szakköri tanfolyamot.

Békés megyei hímzéssel készült táskák, párnahuzatok, terítők, tablettartók

1727-ben alakult meg az első békési szűcscéh. A kiváló szűcsmesterek sajátos díszítményt, kompozíciót és díszvilágot dolgoztak ki, hozzájárulva a színvonalas öltözködéshez és lakáskultúrához.

Négy önálló szűcsközpont alakult: Mezőberény, Szarvas, Tótkomlós, Békéscsaba.

Jellemzői a bordó, sötétkék és olajzöld árnyalatok, motívumai a stilizált virágok, virágos ág mintájú hímzések.

KENYÉRTARTÓ HELYETT KISTÁSKA

2023. nyarán a táplánszentkereszti ügyes kezű hölgyek gyönggyel kötött csodás alkotásait tekinthette meg a közönség, 2024-ben a Békés megyei hímzéssel készült munkáikat fogják kiállítani a helyi művelődési házban.

A Szakkör-program biztosít alapanyagokat, leírásokat, segédleteket és online mentort is kérhetnek. Az egyedüli eltérés, hogy pl. a leírásban szereplő kenyértartó helyett az alapanyagból inkább kistáskát készítenek, mert ez utóbbi a mindennapi életben jobban hasznosítható.

JÓKEDVVEL ALKOTNI

Andrea elmondta, hogy a szakkörön inkább egyeztetés, tapasztalatcsere és egymás segítése zajlik, a munka oroszlánrésze otthon történik, kinek, mikor van rá ideje, energiája.

– Ez azért is jó így, mert mindenkinek más a tempója, és ez nem egy kényszerített foglalkozás, hanem a jókedvvel alkotás dominál – magyarázta Andrea.

A szakkörön a hölgyek olyan technikákat is tanulnak, amelyekkel korábban még nem találkoztak, és valamennyien egyetértettek abban, hogy bizony némely mozzanat kihívást jelent.

MEGLESTÜK A HÍMZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉT, A DRUKKOLÁST:

“Közösséget kovácsolunk, nagyon jó a társaság.”

Dávid-Tóth Andrea

Nyitókép: A táplánszentkereszti asszonyok A Szakkör-programon készített munkáikkal