Sorok között

Húsvét a béke és boldogság szegletén – Időutaztunk Marika varázslatos világában

Ami egy vidéki angol számára a cottage, nekünk magyaroknak a házikó kis kerttel. A vasi Gencsapáti településen ilyen szépséget gondoz Csordás Csabáné Marika, tojáskarcoló népi iparművész, aki saját kialakítású helytörténeti múzeummá varázsolta a ház egykori istállóját.

– Szüleim, nagyszüleim semmit nem dobtak ki, minden holmit a padláson gyűjtöttek, az itt kiállított tárgyak nyolcvan százaléka ebből a gyűjtögetésből származik – meséli Marika, aki meg is mutat nekünk közelről egy becses darabot: nagyanyja meisseni porcelánból készült csészéjét.

Csordás Csabáné Marika és a meisseni csésze a Gencsapátiban található helytörténeti múzeumban

SAJÁT KEZŰLEG ÚJÍTOTTA

A 2018 óta látogatható helytörténeti kincsestár több száz tárgyat őriz, mezőgazdasági és háztartási eszközöket, világháborús holmikat, ruházati tárgyakat és természetesen a fő látványossága a karcolt tojásgyűjtemény.

A múzeumi tárlat egyes darabjait Marika ajándékba kapta, de olyan is van, amit régiségvásáron látott és megvásárolta. Találunk itt lourdes-i szentelt vizet, török hódoltság korabeli hordót, 200 éves hurkatöltőt, háborúból hazaírt leveleket, imakönyveket, még sorolni is nehéz, oly sok és kedves holmi vigyázza itt a múlt emlékeit.

A legrégebbi szentkép 1892-ből való, a szekrény tetején tangóharmonika, Marika autodidakta módon tanult meg azon játszani. A sarokban vaskályha, aminek felújítása egy hétig tartott. Marika ezt saját kezűleg oldotta meg.

ZSŰRIZETT TOJÁSOK

A gencsapáti tojáskarcolás művészete ma már a Vas vármegyei Értéktár része. Régen titok övezte, lesötétített ablakok és strázsáló férfiak védték az asszonyok karcolási technikáját a kíváncsi tekintetek elől.

Marika tyúk-és libatojásokkal dolgozik, a virág -és szakrális motívumokon túl verseket is karcol, versenyeket nyert a csodás hímes tojásokkal. 1980-ig teletojást dekorált, később már csak kifújt tojásokat.

A múzeum ingyenesen látogatható, a tárgyak szemlélése mellett családtörténeteket is kapunk ajándékba, és ha tavasszal, nyáron érkezünk, a gyönyörű kis kert harmonikus világában is ejtőzhetünk, virágok közt, Cila cica társaságában.

Legyen minden mint a tavasz, szép virágos

Nyitókép: Cila cica birtokba veszi a varázskertet