Happening

Így buktatták le a csehek a szexuális ragadozókat

Adott három, kiskamasz kinézetű felnőtt színésznő, adott három, kiskamasz számára berendezett stúdiószoba és adott egy profi filmkészítő stáb. A Csapda a neten című, online szexuális zaklatásról szóló cseh dokumentumfilm megtekintésével indult a Soroptimist International Club Szombathely és a Colonia Savaria Egyesület rendezvénye.

– November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja – nyitotta meg az eseményt Wagner Anikó, a Soroptimist International Szombathely programigazgatója. – Családon belüli erőszak, nők elleni abúzus, kiskorú lányok internetes zaklatása, rengeteg súlyos probléma létezik, amiket a pandémia még inkább felerősített, ráadásul az áldozatok közül sokan nem is mernek kiállni magukért.

Jelenet a Csapda a neten című cseh dokumentumfilmből

ORANGE THE WORLD

Azaz Színezd narancsra a világot!- a világkampány része, amelynek keretei között november 25-én sok épület a világban narancsszínbe burkolódzik, hirdetve: szűnjön meg a nők elleni erőszak.

Felmérések szerint a kiskamasz lányok 58%-át éri zaklatás az online térben, és ez a szám csak a kiderült eseteket mutatja, vagyis ennél jóval magasabb a tényleges eredmény.

“FIGYELJ, MEGMUTATOM!”

Barbora Chalupová és Vít Klusák cseh rendezők dokumentumfilmjében három felnőtt színésznő kiskorúnak adta ki magát, hogy kiderüljön mi történik, ha belépnek az online chatszobákba. A stúdióban számukra három gyerekszobát rendeztek be, ahonnan tíz napon át déli 12 és éjfél között online fogadták férfiak üzeneteit, hívásait. Tíz nap alatt 2458 férfi küldött nekik üzenetet és 21 személyes találkozójuk volt.

Kezdetben a szexuális ragadozók egyszerű érdeklődéssel próbáltak bizalmat kiépíteni, mint pl. kérdések a hobbiról, étkezési szokásokról. Aztán jött a gyomorforgatás, a szexuális visszaélés. Meztelen fotók követelése a lányoktól, webkamera előtt vetkőzésre felszólítás, péniszmutogatás, és zsarolás: “megosztom a neten a nekem küldött meztelen fotódat, ha nem fizetsz”

Jelenet a Csapda a neten című dokumentumfilmből

MEGELŐZÉS

A filmet követően Wagner Anikó és Laskay-Horváth Claudia, az ELTE-SEK PPI pszichológus PhD hallgatója arról beszélgettek, hogy igen is fontos a gyermek és szülő között a nyílt kommunikáció, amely révén az ilyen esetek nem fordulhatnának elő.

Kiskamasz korban sérülékeny az identitás, a 12-13 évesek nem meztelenül szeretnék mutogatni magukat, traumatikusan élik meg, ha kikerülnek fotóik a netre. Persze mondhatnánk, miért is készít magáról pucér fotókat és miért küldi el idegennek. A pszichológus szerint a kiskamasz egyfajta felsőbbrendű parancsnak érzi a felnőtt férfi kéréseit, ezért lenne szükséges a szülők részéről a kényes témákról is beszélgetni, illetve iskolapszichológushoz fordulni vagy mozgósítani a szociális hálót, hogy tudatosuljon a fiatalokban: online korlátozzák a saját személyes tartalmaikat és védettebbé váljanak a szexuális ragadozókkal szemben.

Wagner Anikó (b) és Laskay-Horváth Claudia (j) a beszélgetésen

RENDŐRSÉGI ELJÁRÁSOK

Általában gyenge személyiségűek ezek a szexuális ragadozók, akiket korábban szintén bántalmazások értek bármilyen területen, legyen szó alulértékelt munkáról vagy párkapcsolatról, és úgy látják, hogy kiskorúak zaklatásával tudnak csak hatalmat gyakorolni mások felett. Eleinte természetesen tagadják, hogy zaklatásról lett volna szó.

A környezet is felfigyelhet arra, ha egy gyermek bántalmazás áldozata. Ilyen például az, ha korábbi hobbiját már nem űzi, vagy hirtelen megváltozik a viselkedése, elveszíti érdeklődését a barátai iránt.

A dokumentumfilm felvételeinek segítségével a cseh rendőrség több férfi ellen eljárást indított.