Happening

Így készítsd a sárkányodat: fantasztikus első Szélkergetők Fesztivál Hévízen

Április 6-án délután papírsárkányok hada szállt fel Hévízen, az Egregyi Múzeum kertjéből.

Terbe János ipari formatervező vezetésével kicsik és nagyok vágtak bele (szó szerint is) a papírsárkány készítés rejtelmeibe. A közel két órán át tartó foglalkozásra sok barkácsolni vágyó ember érkezett, a gyermekek vidám elszántsággal, a szülők és nagyszülők mosolygós nosztalgiával ragadtak papírt és ollót.

Terbe János 1988-ban végzett a MOME-n ipari formatervezőként. Az ökodizájn hazai mestere, nemzetközileg is elismert iparművész.

Világszerte népszerűek kartonból készült dizájn bútorai.

2020-ban megkapta a magyar formatervező szakma legrangosabb elismerését, a Dózsa-Farkas András-díjat.

Fontos számára, hogy a gyerekeknek átadja tudását.

“MÁSODIK GYERMEKKOROMAT ÉLEM”

Terbe János balatoni nádból előre elkészített több vázat a papírsárkányhoz, hozott feltekerő zsinórokat, színes papírokat, ollókat, ragasztókat, ecseteket, minden készen állt a közös építéshez.

– Pár éve kezdtem el foglalkozni gyermekeknek tartott kézműves workshopokkal, hogy átadjam nekik a kézműves dolgok, mint pl. a sárkánykészítés vagy a tutajépítés ismeretét, nekem még nincs unokám, és tulajdonképpen most élem a második gyermekkoromat – mesélte mosolyogva János, miközben teszteltük a szélirányt.

ELSŐ SZÉLKERGETÉS

Rengeteg érdeklődő érkezett az Egregyi Múzeum kertjébe április 5-én és 6-án, az I. Szélkergetők Fesztiválra. Pénteken délután papírrepülőket hajtogattak, készültek szélforgók is, volt solymász bemutató és reptetés, és meglátogatta a rendezvényt Hegedűs Károly, a Műrepülő VB. második helyezettje is. Este DJ Beló tartott diszkót a táncos kedvű közönségnek.

Szombaton papírsárkányokat építettek és reptettek, szélcsengőket készítettek, volt madárgyűrűzés Benke Anikó, a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás gyűrűzésvezetőjével. Kora este tinidiszkóban rophatták a táncot fiatalok, este pedig a THECARBONFOOLS együttes koncertezett a színpadon.

– Ázsiában nagy hagyománya van a papírsárkány készítésnek, a 2024-es év pedig a sárkány éve, így ötletelgettünk a kollégákkal, milyen széllel kapcsolatos programokat tudnánk fesztivál formájában összeállítani – mondta Hermann Katalin, az Egregyi Múzeum igazgatója, a rendezvény szervezője.

Katalintól azt is megtudtuk, hogy az áprilisi böjti szelek miatt esett a választás erre a hónapra, és hogy biztos fújjon a szél, de ne essen az eső, ezért több meteorológiai adatot is átnéztek három évre visszamenőleg, és ebből a szempontból az április 5-e, 6-a volt a legalkalmasabb dátum.

ÍGY IS LETT!

Napsütéses, meleg tavaszi idő. Széllel.

ÉDESSÉG AZ ÉGBŐL

Az alap sárkányváz 70 cm hosszú. A farok ennek háromszorosa, mert ez a hosszúság stabilizálja a sárkány mozgását. A vázat ráhelyezzük a papírra úgy, hogy a papír 2-3 centimétert túllógjon. Váz mentén körberajzoljuk, kivágjuk, a hulladékpapírból készülnek a díszítő szalagok és a farokcsíkok.

Vízbázisú kötészeti ragasztót vékony rétegben felvisszük a “túllógó” papírra és a vázhoz ragasztjuk a papírt. A váz rövid oldalaira kötjük a díszítő csíkokat. A sárkány alsó részére kerül a farok. A sárkány felső részéhez (három sarok) kötjük a feltekerő zsineget.

És jöhet a közös reptetés!

Terbe János és a gyermekek a közösen elkészített sárkányokkal

Az I. Szélkergetők Fesztiválon tiszteletét tette egy motoros sárkány is, amelyről édességeket szórtak alá a gyermekek legnagyobb örömére.

Érkezik a motoros sárkány

ÍGY KÉSZÍTSD A SÁRKÁNYODAT:

Nyitókép: Reptetésre készül Terbe János és a gyerekek az I. Szélkergetők Fesztiválon az Egregyi Múzeum kertjében