Sorok között

Jártak itt A kőszívű ember fiai is, most lakattal lezárt kerítés fogadja a látogatót

Mátyás király adományozta a Sibrik családnak, tőlük Dr. Végh Gyulához került, majd a Vas Megyei Tanács Üdülő és Továbbképző központja lett, később a Savaria Tourist Kft. üzemeltette, jelenleg állami tulajdonban áll.

Ő a Sibrik-kastély, a vasi Bozsok településen.

HATVANADIK ÉVFORDULÓ

Abból az apropóból érkeztünk a kastélyhoz, hogy képeket készítsünk azokon a helyeken, ahol 1964-ben A kőszívű ember fiai egyes jeleneteit forgatták. A korábbi években a kastélyt körülvevő park saját felelősségre látogatható volt.

Kapura helyezett tábla hívta fel a kirándulók figyelmét arra, hogy a fákról leeső ágak súlyos sérüléseket okozhatnak, és szeles időben a veszély fokozott. Idén saját felelősségre sem jártunk sikerrel. Lakattal lezárt kerítés fogadott bennünket.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Lakattal lezárt kerítés a Sibrik-kastélynál 2024 februárjában

550 ÉVES MÚLT

Értékes faállományok között, a Bozsok patak partján megbúvó kastély Mátyás király vadászkastélyának épült, és a legenda szerint ő adományozta a névadó Sibrik családnak. Eredetileg udvarház jellegű volt, vizesárokkal ölelve, az 1600-as évek elején az épületet emeletesre építették.

Bejáratánál függeszkedik a Sibrik és Nádasdy családok nemesi kettős címere. 1906-ban a Sibrikek eladták a kastélyt Dr. Végh Gyula művészeti írónak, az Iparművészeti Múzeum akkori igazgatójának, aki feleségével, Wimpfenn Mária grófnővel fokozottan ügyelt a berendezés tökéletesítésére, az angolpark rendszeres karbantartására és az épületet is bővítették.

Végh Gyula festményeken örökítette meg a kastélyt, a fővárosból könyvritkaságokat, műtárgyakat hozatott. Vendégeskedtek kastélyában a borostyánkői Almásyék (“Az angol beteg”), Ikervárról Batthyány Lajos, de megfordult nála Apponyi Albert is.

Mint földbirtokost, Végh Gyulát a pártállam idején arisztokrata feleségével egyetemben, meghurcolták, zaklatták. A kilakoltatást nem tudta elviselni, öngyilkos lett.

Sibrik-kastély oldalsó bejárata egy 2022-es fotón

“UTCANÉV SEM JÁR ÉNNEKEM”

Pár évig lakatlanul állt, majd az Országos Műemléki Felügyelőség égisze alatt az 1960-as években felújították és a Vas Megyei Tanács Továbbképző- és üdülő központja lett. Üzemeltette az idők folyamán a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és a Savaria Tourist Kft. is. 12 szoba és egy apartman várta itt a vendégeket, étteremmel, biliárddal.

Végh Gyula halálának 50. évfordulójára, 2001-ben a kastély folyosóján kiállítás nyílt a művészeti író rajzaiból, családi fotóiból, “Utcanév sem jár énnekem” címmel.

2024 ÉS A KŐSZÍVŰ EMBER FIAI

Akkor és most-fotókat akartunk készíteni a filmforgatás hatvanadik évfordulója alkalmából. Ehelyett lakattal zárt kerítés fogadott. A falubeliektől megtudtuk, hogy az utóbbi időben megyei kezelésben volt az épület, szállodaként üzemelt, a kert szabadon látogatható volt.

Szintén helyi információ, hogy az energiaárak elszabadulásával visszakerült állami tulajdonba és szabad listás lett, vagyis szabadon értékesíthető. Az átvétel után az épületet teljesen kiürítették, a dolgozóknak felmondtak.

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs osztályát. Válaszlevelüket változatlan formában közöljük:

Tisztelt Varga Henrietta!

Köszönettel megkaptuk levelét, amellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a bozsoki Sibrik-kastély ingatlana állami tulajdonban áll. A park területére a belépés az ott elhelyezkedő fák állapotára tekintettel korábban is korlátozva volt, a kapunál lévő figyelmeztető táblák szerint. 2024. január 14. napján a viharos erejű szél a park területén is károkat okozott, így Társaságunk a balesetveszély megelőzése céljából zárta le az ingatlant. Jelenleg intézkedünk a favizsgálatok megrendeléséről, a szükséges engedélyek beszerzéséről és a veszélyes fák kivágásáról.

Megjegyezzük, hogy a hivatalos túraútvonal a park területétől nyugatra található murvás úton halad, így a kiránduló-és túrázó forgalom semmilyen módon nem akadályozott.

Üdvözlettel,

MNV Kommunikáció

AHOGY A FILMBEN LÁTHATTUK:

2022. FEBRUÁRJA A SIBRIK-KASTÉLY KERTJÉBEN:

Felhasznált irodalom: vasmegye.hu, csodalatosmagyarorszag.hu, kastelyok.com, varak.hu

Nyitókép: Rideghváry Bence hintaja megérkezik a Sibrik-kastélyba A kőszívű ember fiai című filmben