Sorok között

Jelölték a legjobb zene Oscar-díjára is: 40 éves a Gumiláb

Kevin Bacon betáncolta magát a lányok szívébe.

1984. február 17-én került a mozikba és rögvest kasszasiker lett a Herbert Ross rendezte Footloose című zenés-táncos film, Kevin Bacon első jelentős főszerepe.

Még azt a korszakot írtuk, amikor a lázadó ifjúság kellemes szövegű dallal és táncművészeti koreográfiával fejezte ki ellenvetését a korlátokkal szemben, még nem hevertük ki John Travolta és Olivia Newton John bőrdzsekis románcát, és már rúgta is a port az isten háta mögötti település elhagyatott üzemében a farmernadrágos Kevin Bacon.

A történet szerint a kisvárosban tilos a tánc, mert az “öregek tanácsa” a drogozás és az alkoholizmus melegágyának tekintik a zenés-mozgásos tevékenységet.

Persze a bonyodalmat a településre újonnan költöző nagyvárosi suhanc, Ren McCormack robbantja ki, szembeszállva a helyi törvénnyel.

Kevin Bacon mint Ren a Gumiláb című filmben

OSCARRA ÉS GRAMMY-RE JELÖLVE

Kenny Loggins zenész-énekes címadó dala, a Footloose – a film végén a fiatalok erre a dalra adnak elő közös koreográfiát – 1985-ben bekerült a legjobb zene Golden Globe-és Oscar-díj várományosai közé.

A film összes betétdalát tartalmazó albumot Grammy-díjra jelölték.

Habár a film egyik jelölést sem váltotta díjra, a sztori, a zene és Kevin Bacon tánca bekerült a filmtörténelem klasszikusai közé.

Ominózus jelenet a Gumiláb című filmből

Nyitókép: jelenet a Gumiláb című filmből