Happening

Jó szelek fújnak: kulisszatitkokról kérdeztük a Bloomsday falfestmény alkotóit

Koleszár Stella és Komesz Borbála képzőművészek készítik 2024-ben a szombathelyi Bloomsday-ünnep egyik falfestményét. A Kőszegi utcából nyíló parkolónál lévő épület oldalain James Joyce: Ulysses című regényének 7. és 8. fejezete bontakozik ki, képileg.

Június 4-én már javában zajlanak a munkálatok, lányok az állványon, ecsetek mozgásban, a lila szín dominanciája ad a falnak impulzív hangulatot. – Neked nincs tériszonyod? – kérdezi a magasból Stella e sorok szerzőjétől, aki fontolóra veszi, hogy felmászik, aztán jobbnak látja a talajon maradást. – Aktív mozgással egybekötött alkotás – mondja Borbála miközben lefelé halad a létrán.

Hat fejezet falfestménye a korábbi évek Bloomsday-ünnepein már elkészült, ha mind a tizennyolc fejezet Szombathely tűzfalaira kerül, ez lesz Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kiállítása.

MARKÁNS HÁTTÉR

“Joyce művének „Aiolosz”-fejezete az eminens beszédben szabaddá tett megválaszolhatatlannak mutatkozót engedi megtapasztalni…” – írja Véry Dalma bölcsész a Dialógusban a nevetéssel II: A nevetés és James Joyce Ulyssesének „Aiolosz”-fejezete című munkájában. Aiolosz isten a négy égtáj szeleinek ura a görög mitológiában. A szó jelentése: gyorsan változó. A 7. fejezetben Joyce eltérő beszédmódok és stílusok alkalmazásával, a cinizmus eszköztárát is felhasználva arra készteti az olvasót, hogy a szöveget másnak lássa, mint ami.

– Olvastad az Ulyssest? – tesszük fel a kérdést Stellának, aki megerősít bennünket és kifejti: izgalmas, hogy a regény mindegyik epizódja más és más stílusban íródott, a hetedik fejezetben Joyce cikkcímenként tagolja a történetet, egy szerkesztőségben járunk, a papírokat fújja a szél, látványban a kollázs technika jól illeszkedik a leírtakhoz.

A kollázs műfaja megjelenik abból a szempontból is, hogy mivel falról van szó, adott a nagy felület, ahol a különböző színek azt a hatást keltik, mintha egy szétfolyt kollázst látnánk. A fejezet képi ábrázolásának részét képezi egy nyilódó ajtó, a szél forrása. A lila, mint Stella kedvenc színe dominál, – Érdekes ez a szín, nehezen tudjuk eldönteni, hogy hideg vagy meleg, ennek megállapítása függ a többi színtől is – magyarázza a művész -, és erre az egyszínű markáns háttérre kerülnek az eltérő színek.

MAGASSÁG, MINT KIHÍVÁS

Januárban kérte fel Stellát a Bloomsday-projektre Szántó István képzőművész, a Murális Műhely és Symposion kurátora. Stella a 7. fejezetet választotta, a 8. fejezet falfestését június 10-től Mark Joyce ír művész készíti.

Koleszár Stella a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett üvegtervező szakon, Szegeden képi ábrázolás szakon tanult, és ott került kapcsolatba a street arttal. Három médiumban alkot: üvegszobrok, kollázsok és a street art. Borbálával nem ez első közös munkájuk, korábban is dolgoztak már együtt, pl. Balatonalmádiban a Kígyók és létrák című lépcsőfestés fűződik a nevükhöz.

– Nagyon jó állapotú ez a fal – mutat Stella a Bloomsday-falra- , volt dolgunk ennél rosszabb fallal is, pl. a zsaluzott betonfal eléggé göcsörtös és nem lehet könnyen tolni a hengert. A magasság ami kihívás – mosolyog Stella, és indulnak is vissza az állványra, terveik szerint az alkotás elkészül mire a folytatáshoz Mark Joyce megérkezik.

BLOOMSDAY SZOMBATHELYEN JÚNIUS 14-16.

ÍGY ÁLL A PROJEKT JÚNIUS 6-ÁN:

Nyitókép: Szombathelyi Bloomsday-falfestmény június 4-én