Happening

Kedvenceink szocializációját is segíti a közösségi kutyás túra

Március 30-án ragyogó napsütés fogadta a Pannon Kutyasport Egyesület gazdijait és kedvenceiket az immár nyolcadik alkalommal megrendezett kutyás túrán, ezúttal az ausztriai Rohonci-tónál.

Kis angol agár, japán akita, német vizsla, shiba inu, border collie, amerikai staffordshire terrier, golden retriever, német juhászkutya, rottweiler, szamojéd, clumber spániel és keverék kutyusok álltak fel körbe gazdáikkal délelőtt a tó parkolójában, a túrát megelőző közös ismerkedésre.

– Egyesületünk közel 3 éves, negyedévente szervezünk kutyás túrát, amelyen a részvétel mindenki számára ingyenes és kutya nélkül is bárki csatlakozhat, ha csak kirándulni szeretne egyet – mesélte Sebestyén Mátyás tréner, az egyesület tagja.

FRUSZTRÁCIÓ OLDÁSA

Nagy Izabella tréner és Darma nevű kutyusa Nagykanizsáról érkezett. Izabella elmondta, hogy a túrát megelőző körben felállás és a kutyák egymás előtt történő körbevezetése kutyaiskolás alapgyakorlat, célja, hogy az állatok szagmintát vegyenek, ismerkedjenek a másikkal, így oldva a frusztrációt.

Az erdei ösvényeken haladó körtúra elején a kedvencek még pórázon vannak, a későbbiek során azonban szabadon engedhetőek, erről ki-ki a maga kutyusának habitusa szerint dönt.

Kutyusok a gazdáikkal körben állnak, és egyenként minden kedvenc végigsétál a többiek előtt, ismerkedés céllal.

KUTYAISKOLÁS ERDEI GYAKORLAT

Szintemelkedésben nem szenvedtünk hiányt, nem csak a kutyák nyelve lógott, és az is igaz, hogy ők jobban bírták a tempót. Az erdei forrásnál ittak, sőt, némelyikük a csoportos lubickolásban is pajtásra talált.

Kutyaiskolás gyakorlatot is végeztek. Az erdei ösvény két oldalán felsorakoztak a gazdik és a kutyák, majd a kedvencek egyenként a gazdijuk hívására átszaladtak a sorfalak között.

Kutyás portrék is készülték a zöldellő, virágba borult domboldalakon.

SIKERES SZOCIALIZÁCIÓ

– Az elején még ugatták a többi kutyát, de ez fokozatosan elmúlt és a túra végére már teljesen összeszokottan sétáltak a többiekkel – tudtuk meg az egyik gazditól.

“Sok idő és energia a kutya nevelése, de rengeteg szeretetet ad, a kutya egy családtag.”

Gazdi

Nyitókép: Kutyusok és gazdáik a Rohonci-tónál 2024. március 30-án