
Kemencében sült húsvéti kalácsok készültek Jákon
Április 17-én a jáki Rendezvénypajta mellett ismét izzott a közösségi kemence, hogy Húsvétra megsüljenek a fonott kalácsok.
Délután 15 órától közös kalácsdagasztásra és sütésre várta az érdeklődőket a Jáki Kulturális Élet Egyesület. Helyben is gyúrtunk, de volt, aki már odahaza előkészítette és a megkelt tésztával érkezett a Novák Dezső Sport-és Szabadidőközpontba.
Kecskés Andreától, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy 2024-ben volt az első ilyen húsvéti kalácssütés alkalom.
– Közösségi kemencénk már hároméves, sütöttünk már rétest, kenyeret. Nyáron a Jákiak Kenyere felhívásunkra sokan jöttek. Mindig közösen ötletelünk az egyesületi tagokkal, milyen programjaink legyenek – mesélte Andrea.
Idei húsvéti programsorozatuk része a közösségi kalácsdagasztás, sütés, a tojásírókázás, és hat külön időpontban szerveznek csokitojás keresést a gyerekeknek. A kalácsdagasztáson Petz Gabriella segítségével gyúrták, fonták, kenték a tésztát kicsik és nagyok, és Gabi volt a felelős a kemence begyújtásáért is.
HÁRMASTÓL A NYOLCASIG
Gabi cukrász, és a tavalyi, első közösségi kemencés kalácssütés után idén már rutinosan áll neki a kemence begyújtásának. – Vissza kell hűlnie 200 fokra – magyarázta Gabi -, tavaly a kemence felfűtésének technikáját szakavatott pékmesterrel beszéltem meg, például mennyi fa szükséges.
Amíg a kemence melegedik, előkészítjük a kalácstésztát. Hozzávalók 1 adaghoz: 3 dl tej, 4 ek cukor (lehet kevesebb is, ízlés szerint), 5 dkg vaj, 0,5 tk só, 50 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő és a kenéshez tojássárgája.
Ügyeljünk arra, hogy sose érintkezzen az élesztő a sóval, mert nem kel meg a tészta. Ha porélesztőt használunk, szórjuk a lisztbe és öntsük hozzá a melegített tejet, majd szórjuk meg a cukorral. Dolgozzuk jól össze a masszát és ruhával lefedve meleg helyen egy órát kelesszük.
– Sokféle fonástechnika van, a hármas fonás a legegyszerűbb, de van négyes, hatos, nyolcas fonás is. Szorosan kell összefonni, hogy a sülés során ne csússzon szét a fonás. Mielőtt elkezdjük a fonást csípjük össze a végét ott, ahol a „szálak” találkoznak, és a másik, már összefont végét is, a végeket pedig aláfordítjuk – mondta Gabi.
Gyerekek, szülők, nagyszülők lelkesen álltak neki a kalácsdagasztásnak, a hagyományos fonott kalácsok mellett nyuszialakú kalácskák is készültek és az időközben megfelelő hőfokra visszahűlt kemence várta a tepsiken és jénai tálakban érkező szebbnél szebb kalácsokat, amik aztán 10-15 perc alatt aranybarnára sültek.







Fotó: Jáki Kulturális Élet Egyesület

Jáki Kulturális Élet Egyesület
Nyitókép: Húsvéti közösségi kalácssütés Jákon 2025. április 17-én.
Ezeket is érdemes megnézni

Rózsák, romantika, reneszánsz: randevúztunk a Márk Rosariumban
2024.06.02.
Divat az irodalom traumafeldolgozó szerepe, a versek gondolkodásra késztetnek
2024.04.11.