Happening

Kezeink kincsei: továbbviszi a kézműves hagyományt a tanakajdi kis csapat

Csomózással készült virágtartók, tányéralátétek, motívumokkal díszített dobozkák, és még sok szép kézzel készített használati-és dísztárgy várja az érdeklődőket a vasi Tanakajd település kézműves szakkörének bemutatkozó kiállításán.

– A Nemzeti Művelődési Intézet pályázatának köszönhetően indult el 2022 őszén a makramé és bútorfestő szakkörünk – említette köszöntőjében Borosné Odor Andrea művelődésszervező, a szakkör vezetője.

NEM EGYSZERŰ MUNKAFOLYAMAT

Magyarországon az 1960-as évekig elég népszerű volt a makramé, vagyis a csomózással készült textildíszítés szőtteseken. Majd hosszú szünet következett és a 2010-es évek óta ismét reneszánszát éli ez a tevékenység a kicsi közösségekben.

Hasonlóan a bútorfestéshez, amiről kezdetben sokan azt hitték régi bútorok felújítását jelenti, de – ahogyan azt Andreától megtudtuk – ez népi motívumok fatáblára festése, és bizony nem egyszerű munkafolyamat.

KISZAKADNI A HÉTKÖZNAPOKBÓL

A szakkörön nincs kötöttség, mindenki a maga ízlése szerint alkot, tényleg csak a fantázia szab határt a munkálatoknak. Kéthetente hétfőnként pár órára összejönnek a lányok, asszonyok, hogy életben tartsák a makramékészítés és a bútorfestés kedves, régi hagyományát, és a közösségi alkotás örömén túl már-már családias légkörben elbeszélgetnek, kicsit kiszakadva a hétköznapokból.

Új technikákat is tanulnak, jelenleg a textilszobrászat rejtelmeivel ismerkednek. Az anyag, amit ehhez a folyamathoz használnak, 24 óra alatt teljesen új arculatot ad a textilnek, mintha eredetileg nem is textil lett volna.

PILLANATKÉPEK A KIÁLLÍTÁS ANYAGÁBÓL:

Kiállítók: Beckerné Kámán Tünde, Molnár Gáborné, Smolczer Krisztina, Szalai Zsuzsanna, Varga-Kirják Viktória, Borosné Odor Andrea

MAMA AJÁNDÉKA

Ezek a szeretettel és lelkesedéssel készített tárgyak a készítők és családtagjaik, barátaik otthonaiból kerültek a kiállítóterembe. – Ott az a szívecske – mutat rá egy nagymama a falon lévő egyik kézműves tárgyra -, azt én kaptam ajándékba, otthon nálam díszíti a falat, de most a kiállítás kedvéért elhoztuk ide.

Tanakajdon, a Templom utca 24-ben, az Ambrózy-teremben február 10-ig tekinthető meg a Kezeink kincsei című kiállítás, előre egyeztetett időpontban. Érdeklődni a 0630/7090662 telefonszámon lehet.

“Köszönet a családnak, hogy kitartanak, ha új ötlet megvalósításáról van szó, és köszönet a csoportnak, hogy vagytok és remélem ez sokáig így is fog maradni.”

Borosné Odor Andrea