Sorok között

Kollégánk és barátunk fotóját is beválogatták a Magyarország Fotóalbuma kiadványba

Mészáros Norbert kollégánk és barátunk Ködtakaró című drónfelvételét is beválogatta a szakmai zsűri a Magyarország Fotóalbuma kiadványba.

A fotópályázat már ötéves múltra tekint vissza, létrejöttének célja, hogy minőségi alkotásokon keresztül ábrázolja Magyarország természeti szépségeit, építészeti örökségeit és különféle közösségeit. Az elmúlt öt év pályázataira 120 ezer képet küldtek be profi és amatőr fotósok. A Magyarország 365 fotópályázat válogatott képeiből készült a Magyarország Fotóalbuma című könyv. (Norbert egy-egy fotója 2019-ben és 2021-ben megjelent a Magyarország 365 Fotópályázat albumokban.)

Mészáros Norbert a Magyarország Fotóalbuma kiadvánnyal

ADJA MAGÁT A TERMÉSZET

– Már gyermekkorodban is érdekelt a fényképezés? – faggatjuk Mészáros Norbertet, aki rögtön Dehogy válasszal reagál. – Alkotási vágy volt bennem, csak nem a fotózás területén – meséli -, ez csak később alakult ki, az első digitális fényképezőgépet 2003-ban vettem, kezdetben csak a családi emlékek megörökítése volt a cél.

Ahogy fejlődött a technika, a régi gépet Norbert eladta és újabbat, jobb minőségűt vett, ez így ment időről-időre. 2014-ben, amikor még nem volt jellemző a drónfotózás, egy győri modell-és makettboltban vásárolt drónt, amibe még nem építettek kamerát. – Szereltem az aljára egy akciókamerát, felszállt a drón, kb. 200 fotót készítettem vele úgy, hogy nem láttam mit fotózok. Ezekből már lehetett válogatni és talán egy jó lett.

Norbert sok pozitív visszajelzést kapott, aktívabban kezdett el foglalkozni a fotózással. Egy időben esküvői képeket is készített, de az emberek – ahogyan Norbert fogalmaz – varázslatot vártak, ő viszont nem tud varázsolni. – Ezért a természetfotózás lett az, ami a szívemhez nőtt. A természet adja magát, egy tájfotó hangulatát könnyebb közvetíteni mások felé, és a táj nem szól bele a fényképezésbe.

Ködtakaró című drónfotója bekerült a Magyarország Fotóalbuma kiadványba

SÜMEG VÁRA: A MINDEN

Főleg a Balaton-felvidék a tájfotók főszereplője, és aki már sok Norbert által készített fényképet látott, tudja, hogy “ember nincs aki annyi fotót csinált Sümeg váráról, mint én”.

Norbert Sümegen él, és állítása szerint már az időjárási körülményekből tudja, hova kell menni, hogy a fotó jó legyen. – Nézem a webkamerákat is, ha jön a köd vagy a hófelhő, fotózás szempontjából gyorsan kell lereagálni a természeti pillanatot, mert a gyors és jó reakció adja a nem átlagos fotót.

Portfóliót soha nem állított össze, mert nem érezte, hogy a fotózás számára munka lenne.

Magyarország 365 Fotópályázat albumok és Magyarország Fotóalbuma Norbert könyvespolcán

ÖSSZETETT FOLYAMAT

Norbert másik kedvenc helye a szlovén város, Bled. Visszajáró fotósként ott is készített nem kevés tájfotót, ezek több platformon is megjelentek. Viszont a Hegyestű az a terület, ahol már többször összefutott fotós kollégákkal. – Na és persze minden valamirevaló fotósnak van saját képe a magyar Parlamentről és a Budai Várról – magyarázza Norbert.

A fényképezést egyébként nem csupán kattintások egyvelegének, hanem összetett folyamatnak tartja, amelyben a megfelelő beállításoknak is fontos szerepe van.

Fotózni amúgy akkor a legjobb, ha az adott pillanat ihlettel is társul.

Nemrég nyílt meg a Sümegi várban Norbert „Évszakokon Átívelő” című fotókiállítása, mintegy negyven kép várja az érdeklődőket a nyár folyamán, és itt is lehet böngészni a Norbert által készített szebbnél szebb fotók között.

“A képek ott vannak, én csak megörökítem őket.”

Mészáros Norbert

Nyitókép: Mészáros Norbert: Ködtakaró című drónfelvétele a Magyarország Fotóalbuma kiadványban