Sorok között

Komoly vagyont örökölt, mégis barlangban lakott

December 5-én ünnepli az ortodox kereszténység és a római katolikus egyház is Szabbai Szent Szabbász emléknapját.

Név alapján akár kortárs menő rocker vagy hobó is lehetne, valójában a 6. században élt palesztinai remete volt, aki huszonéves korától hétköznapjait böjtöléssel, imádsággal és kosárfonással töltötte, hétvégén pedig részt vett a helyi kolostor liturgiáján.

Szabbai Szent Szabbász ikonábrázolása

KÖTÉLMÁSZÓ REMETE

Miután a kolostor szerzetesei között a fegyelem hanyatlai kezdett, Szabbász úgy döntött, nem marad ilyen népség között és a Holt-tenger melletti pusztaságba vonult, ahol aztán négy évig ide-oda vándorolt. Anekdota szerint egy napon angyali üzenetet hallott és azt megfogadva letelepedett a Kidron-völgy egyik sziklafalának a barlangjába.

Ide kizárólag kötélen lehetett eljutni, így hamarosan híre ment a kötélmászó remetének és barlangja környéke megtelt tanítványokkal, követőkkel. (Később ez a hely lett Palesztina legnagyobb remetekolostora.)

Szabbász komoly vagyont örökölt szülei után, de azt nem saját jólétére fordította, hanem Jerikóban zarándokházat építtetett beteg szerzetesek és vándorok számára.

Szabbász, mint kötélmászó remete ábrázolása a róla szóló írásokban

KÖZÖSSÉGI FELADATOK

Mit ad isten, ki kellett mozdulnia remeteségéből, mert 493-ban nem tudta visszautasítani a jeruzsálemi pátriárka kérését, hogy koordinálja a pusztaságban lévő kolostorok közösségi életét. Aggastyánként még Bizáncban is járt, meggyőzni a császárt egy jeruzsálemi kórház építéséről. Küldetése sikeres volt.

December 5-én, 93 éves korában hunyt el remetekolostorában, visszautasítva a pátriárka gondoskodó szolgálatát. Tisztelete hamar elterjedt a keleti és a nyugati egyházakban is.

Jelenet a Szabbász életéről szóló rövidfilmben https://www.youtube.com/watch?v=vurRea4WcBQ

“Szabbász, a földi angyal és a mennyei ember” – írja róla életrajza.Ijjas Antal: Szentek élete 1-2.kötet, Budapest, Ecclesia,1968.