Happening

Közös olvasás: rekordkísérlet a Könyv és Szerzői jogok Világnapján

Április 23-át 1995-ben az UNESCO a Könyv és Szerzői jogok Világnapjává nyilvánította. Április 23-án hunyt el William Shakespeare és a Don Quijote regény írója, Miguel de Cervantes is. Az olvasás örömét hivatott hangsúlyozni ez a világnap.

A mai napon Magyarországon rekordkísérletben vettek részt azok az olvasók, akik 17 és 19 óra között ellátogattak bármelyik Libri könyvesboltba, a helyszínen QR-kóddal regisztráltak, és máris kezdetét vette a közös olvasás.

Mi a szombathelyi Fő téren található Libribe tértünk be és erősítettük a rekordkísérletre érkező csapatot.

LEGALÁBB TIZENÖT PERCIG

A cél természetes az, hogy a részvevők felállítsák a legtöbben együtt olvasás hivatalos magyarországi rekordját, amihez a helyszínen legalább 15 percig kellett olvasni. Az esemény igazolásához a megadott időintervallumban videófelvétel készült a lelkes, közösen olvasó csoportokról.

Saját könyvet is hozhattak az érdeklődők, de a boltban található kötetekből is olvashattak. Az egyedüli kikötés az volt, hogy ne e-könyvet, hanem hagyományos könyveket használjon mindenki a kísérlethez.

Motivált csapatunk legfiatalabb részvevője az ötéves Emília Szentgotthárdról érkezett édesanyjával, Martinával. Bár Emília olvasni még nem tud, de nagyon szereti lapozgatni a mesekönyveket, és ábrándozni a rajzolt illusztrációk felett.

Emília és édesanyja, Martina (szürke kabát) az együtt olvasás rekordkísérletében

AHOL HELYET TALÁLTUNK

Réka először megnézi a filmsorozatot, utána elolvassa a sorozat alapjául szolgáló könyvet. Most is egy ilyen kötetet választott ki és mélyült el az olvasásban. Barátai, Dorina és Martin szintén helyben választott könyvvel járultak hozzá a közös olvasás rekordkísérlethez.

Mónika, a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára korábban már szemezett egy regénnyel, most itt a polcról leemelte és indulhatott is az olvasás. Reményei szerint a tanítványai is jönnek a rekordkísérletre.

Ki a fotelben, ki a földön párnán vagy párna nélkül találta meg a pozíciót az ideális olvasáshoz.

Mint a csillagokat a távcsövek

úgy húztam körém, s egyre közelebb,

könyveken át a Világ Tényeit:

éj-nap olvastam. Mindent! Hajnalig

Szabó Lőrinc: Olvasás (Részlet)

Nyitókép: résztvevők az együtt olvasás rekordkísérletben 2024. április 23-án, Szombathelyen, a Fő téri Libri könyvesboltban